Ziekenhuisbacterie afkomstig van koeien

14 augustus 2013 door Eos-redactie

Uit verschillende genoomanalyses blijkt dat de ziekenhuisbacterie MRSA ooit op runderen voorkwam en pas na de overstap naar de mens resistent werd.

MRSA staat voor Meticilline-resistente Staphylococcus aureus, een bacterie die resistent is tegen meticilline, een veelgebruikt antibioticum. Ze wordt ook wel de ziekenhuisbacterie genoemd, omdat ze daar veel voorkomt. De bacterie veroorzaakt pijnlijke infecties van de huid en het zachte weefsel, en treft steeds meer mensen.

De wetenschappers bestudeerden de CC97-variant. Ze namen stalen van 43 verschillende bronnen, zowel mensen als dieren. Om een ‘stamboom’ op te kunnen stellen, ontrafelden ze het genoom van de 43 bacteriën.

‘Bacteriën die van runderen afkomstig zijn, komen vrij diep in het schema voor’, zegt onderzoeker Ross Fitzgerald. ‘Zo kwamen we tot de conclusie dat de bacteriën van runderen evolueerden naar een menselijke variant.’ Na de sprong van koe naar mens zou de bacterie haar resistentie ontwikkeld hebben tegen meticilline. Alleen de menselijke variant is daartegen resistent.

De exacte oorsprong van de menselijke bacterie is niet bekend. Eerder onderzoek stelde dat de bacteriën van varkens afkomstig zijn, en al resistent waren voor ze de sprong waagden. Daarom is er volgens Fitzgerald meer onderzoek nodig om de afkomst van MRSA definitief te bepalen. Dan kan er ook een medicijn worden ontwikkeld om een eventuele toekomstige pandemie te vermijden. Het onderzoek verscheen in mBio. (eb)