Psyche & Brein

Licht activeert brein van blinden
Licht stimuleert onze hersenen als we een cognitieve opdracht uitvoeren, zelfs bij blinde mensen. Dat blijkt uit een Canadees onderzoek.

Heldhaftiger door camera’s
Beveiligingscamera’s zijn bedoeld om criminaliteit en agressie in te perken. Maar wat doen ze met mensen die geen criminele intenties hebben?

Shocktherapie tegen depressie
Elektrische stimulatie van het brein geeft mensen met een zware depressie weer levensvreugde. Maar voor u hoera roept: het gaat nog om een experimentele therapie die zeker (nog) geen honderd procent kans op genezing geeft.

Kruibeekse rotonde draait verkeerd
Rotondes draaien in België steeds tegen de klok in. Hoewel. Aan de parkeerplaats aan de E17 in Kruibeke stoot je op een onwettige rotonde, waar auto’s met de klok mee omheen draaien, zo meldde wiskundige kunstenaar Rinus Roelofs ons.

Wat doet muziek met ons brein? Herbekijk het debat van Eos
Maakt muziek ons slimmer? Is heavy metal gevaarlijk? Musicologen Henkjan Honing en Marc Leman beantwoordden deze en andere vragen tijdens het Grijze Cellen-debat van Eos. U kunt het debat hier herbekijken.

Totaalaanpak keldert pestgedrag
Ruim de helft minder pestgedrag op Nederlandse scholen na invoering Fins antipestprogramma.

Woorden kwetsen wél
Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat ons brein een pijnstillende stof aanmaakt als we een emotionele belediging incasseren.

Literatuur lezen versterkt emotionele intelligentie
Hoogstaande literatuur lezen scherpt ons vermogen aan om de gevoelens van andere mensen in te schatten.

Mindfulness verbetert psychisch welzijn
Patiënten met onverklaarbare chronische klachten die acht weken mindfulness-training volgen, voelen zich na afloop energieker en hebben meer sociale contacten.

Denkbeeldig consumeren
Uzelf inbeelden dat u bepaald voedsel eet, kan ervoor zorgen dat u het daadwerkelijk minder gaat eten. Uw verbeelding heeft directe gevolgen voor uw handelen.

65-plussers nemen meer financiële risico’s
Ook mentaal gezonde ouderen nemen irrationele beslissingen, met soms zware financiële gevolgen.

Avondmensen hebben andere hersenen
Duitse onderzoekers denken de biologische oorzaak achter slaapritmes te hebben gevonden.

Geen stappen tegen frauderende hoogleraar VU
De Vrije Universiteit (VU) Amsterdam onderneemt geen juridische stappen tegen oud-hoogleraar Mart Bax, die zich schuldig heeft gemaakt aan meerdere vormen van wetenschappelijk wangedrag, fraude en zelfplagiaat.

Gewelddadigheid is een ziektebeeld, net zoals depressie
We kunnen niet om biologische factoren heen als we geweld willen begrijpen, stelt de eminente neurocriminoloog Adrian Raine. ‘Gewelddadig gedrag is een biosociale legpuzzel, met de hersenen als kern.’

Eén mechanisme aan de basis van autisme, schizofrenie en alzheimer
Eiwitten ontdekt die gelinkt zijn met breed gamma aan neurologische stoornissen.

Het belang van ritme
Waarom een goed gevoel voor ritme je een betere lezer maakt.

‘Knuffelhormoon’ betrokken bij autisme
Oxytocine, ook wel ‘knuffelhormoon’ genoemd, is mogelijk betrokken bij het stimuleren van groepsgedrag. Bij kinderen met autisme is dit beloningssysteem vermoedelijk belemmerd.

Wat is een depressie?
Een depressie is niet de vergrotende trap van een depressieve stemming (er is iets pijnlijks gebeurd, je bent droevig gestemd). Depressieve mensen zijn niet zozeer droevig, maar veeleer angstig, snel geïrriteerd en apathisch.