Elektroden stimuleren creativiteit

07 juni 2017 door SST

Denk ‘out of the box’. Het is makkelijker gezegd dan gedaan. Hersenstimulatie lijkt te werken. Maar er is een keerzijde.

De dorsolaterale prefrontale cortex (DLPFC) is een hersengebied dat een belangrijke rol speelt in ons dagelijks denken en logisch redeneren. Door de activiteit in dit hersengebied te onderdrukken verwacht je dus dat mensen ‘anders’ gaan redeneren. En dat blijkt inderdaad zo te zijn, zo hebben Britse neurowetenschappers ontdekt.

Meer nog, de onderzoekers ontdekten dat mensen bij wie de DLPFC middels elektroden op het hoofd buiten spel wordt gezet, veel meer ‘out of the box’ gingen denken – creatiever dus. Ze konden bijvoorbeeld veel beter zogenaamde luciferpuzzels oplossen – vraagstukjes waarbij je een of meerdere lucifers moet verleggen om een wiskundige bewerking te doen kloppen. Bij dat soort puzzels komt het erop aan soepel om te springen met de aangeleerde regels voor rekenkunde en algebra.

Aan het experiment namen zestig vrijwilligers deel. Bij een aantal van hen werd middels elektroden op het voorhoofd de activiteit van de DLPFC onderdrukt – een vorm van niet-invasieve hersenstimulatie. De sterkte van de elektrische impulsen was laag genoeg om het risico op hersenschade uit te sluiten. Maar het dus wel hoog genoeg om mensen creatief en out of the box te laten denken.

Maar dat wil niet zeggen dat we de DLPFC niet nodig hebben. Op andere vraagstukken waarbij de proefpersonen veel meer zaken tegelijk moesten onthouden om tot de oplossing te komen, presteerden de ‘kunstmatige creatievelingen’ veel minder goed dan normaal. Dat toont volgens de onderzoekers aan dat het met deze relatief eenvoudige technologie – die door sommige bedrijven al commercieel wordt aangeboden! – vooralsnog niet mogelijk is álle cognitieve te stimuleren.