Elk extra studiejaar verhoogt je IQ met een tot vijf punten

20 november 2017 door MV

Ook al sijpelt na ellenlange bloksessies alle leerstof toch weer uit je hersenpan: wanhoop niet! Volgens de wetenschap is het niet allemaal voor niets.

Dat de lengte van iemands opleiding positief verband houdt met diens score op een intelligentietest, was al langer bekend. Maar wat betekent die link? Het kan zijn dat intelligentere studenten meer of langere opleidingen kiezen en dat minder intelligente uitgeselecteerd worden. Het kan ook zijn dat intelligentie stijgt tijdens de opleiding. Eerder onderzoek wijst uit dat die eerste stelling alvast klopt, wat de uitdaging vergroot om het effect van scholing op IQ te meten.

1 tot 5 IQ-punten

Psychologen Stuart Ritchie (University of Edinburgh) en Elliot Tucker-Drob (University of Texas) probeerden het antwoord te vinden door verschillende onderzoeken te combineren tot een overzichtsstudie. ‘We vonden zeer samenhangend bewijs dat langer onderwijs zorgt voor een stijging van de score op een intelligentietest’, luidt het besluit van de studie.

‘Een extra studiejaar resulteert in een stijging van een tot vijf IQ-punten. We weten echter niet of je de effecten van meerdere jaren zomaar bij elkaar kan optellen. Een paar IQ-puntjes per jaar lijken voor sommigen misschien een magere oogst, maar op grote schaal zijn ze belangrijk’, besluiten de onderzoekers.

Selectie uitselecteren

De grote uitdaging was om de effecten van een langere scholing te scheiden van het feit dat intelligente kinderen later langer naar school gaan of studeren (het selectie-effect). De studies die de onderzoekers samenbrachten, gebruikten verschillende methoden om te corrigeren voor het effect van selectie.

De eerste methode hield rekening met de intelligentiescore op jonge leeftijd. Bij de tweede methode keken de onderzoekers naar situaties waarin een verlengde schoolloopbaan niet de keuze van de leerlingen zelf was. Bijvoorbeeld wanneer een hervorming van het onderwijs een of twee studiejaren toevoegde. De derde methode probeert het aantal jaren onderwijs (op jonge leeftijd) los te koppelen van de ontwikkeling bij het ouder worden.