Komeet 67P is een samenklontering van ‘stofbolletjes’

25 oktober 2017 door EE

Onderzoeksresultaten van de Rosetta-missie naar komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko laten zien dat dit kleine ijzige hemellichaam voornamelijk bestaat uit ‘stofbolletjes’ met afmetingen van enkele millimeters.

Dat schrijven Duitse wetenschappers in de Monthly Notices of the Royal Astronomical Society van 25 oktober.

Volgens de onderzoekers betekent dit dat de komeet waarschijnlijk is ontstaan door een rustig samenklonteringsproces. Daarbij bleven kleine samenklonteringen van stof en ijs (de ‘stofbolletjes’) aan elkaar plakken, totdat zich een komeet had gevormd.

Vanwege de relatief kleine massa van komeet 67P zijn de stofbolletjes tot op de dag van vandaag intact gebleven. Alleen aan de buitenkant van de komeet, die aan direct zonlicht is blootgesteld, is dat oermateriaal aangetast. Hier is het ijs uit de bolletjes verdwenen.

Het bolletjesmodel kan veel van de waargenomen eigenschappen van de komeet, waaronder zijn sterke porositeit en de hoeveelheid gas die uit zijn inwendige ontsnapt, goed verklaren. Daarmee is volgens de wetenschappers een belangrijke fase in het ontstaan van de vaste hemellichamen van ons zonnestelsel verklaard.