3D-printen met uitwisbare inkt

04 mei 2017 door SST

Met inkt die op nanoschaal afbreekbaar is kunnen geprinte driedimensionale structuren ook weer worden verwijderd. Dat opent perspectieven naar nieuwe toepassingen.

Duitse ingenieurs hebben een materiaal ontwikkeld dat door een 3D-printer als ‘inkt’ kan worden gebruikt en dat vervolgens ook weer gemakkelijk af te breken is met een chemisch solvent. Uitwisbare inkt dus, zij het voor structuren in 3D.

De inkt bestaat uit minuscule deeltjes van maximaal 100 nanometer groot – een tienduizendste van een millimeter – die via chemische bindingen aan elkaar hangen. Die bindingen zijn echter gevoelig voor een bepaald chemisch solvent, waarbij ze loslaten en waardoor de structuur die ze vormen uit elkaar valt. De plaats waar het materiaal is opgelost is trouwens meteen overschrijfbaar met nieuwe – dezelfde, of eventueel andere – inkt.

De interessante toepassingen van de uitwisbare 3D-inkt liggen vooral in de combinatie met niet-uitwisbare inkt. Daardoor kan de uitwisbare inkt als hulpmateriaal worden gebruikt om complexe vormen in niet-uitwisbare inkt te maken. De ingenieurs werken momenteel aan 3D-petrischaaltjes waarin celculturen in drie dimensies kunnen worden gekweekt. Daarvoor moeten bijvoorbeeld holle structuren worden gecreëerd, die alleen mogelijk zijn door uitwisbare inkt op het eind van het printproces te verwijderen.