Computervirus verspreidt zich zoals de griep

11 maart 2014 door Eos-redactie

Britse onderzoekers hebben een computervirus ontwikkeld dat zich onopgemerkt via wifi-netwerken verspreidt.

Britse onderzoekers hebben een computervirus ontwikkeld dat zich onopgemerkt via wifi-netwerken verspreidt. Omdat het virus, met de naam Chameleon, ‘in de lucht’ blijft, is het ongrijpbaar voor de huidige virusdetectiesystemen.

Het experimentele virus verplaatst zich tussen zogenaamde Access Points (AP’s) van wifi-netwerken. Het werkt daarom alleen in dichtbevolkte gebieden zoals steden, waar veel wifi-netwerken op een klein oppervlak beschikbaar zijn. Hoewel de meeste van die netwerken met een paswoord zijn beschermd, blijft het virus zoeken tot het wel ergens toegang verkrijgt, bijvoorbeeld via open hot spots in restaurants, bars en openbare gebouwen. Het virus verzamelt vervolgens de registratiegegevens van alle wifi-gebruikers die op dat netwerk zijn ingelogd. Daarna gaat het virus op zoek naar andere kwetsbare netwerken in de buurt, en verspreidt zich op die manier door de lucht zoals een griepvirus dat ook doet.

Omdat Chameleon zich via de lucht verspreidt, is het onzichtbaar voor de huidige virusdetectiesystemen. Die speuren immers hoofdzakelijk naar computervirussen op het internet of op de harde schijf van een computer. Voor de duidelijkheid: het virus is nog niet ‘losgelaten’. De onderzoekers van de University of Liverpool bewezen wel de werking ervan in een gesimuleerde omgeving van Londen en Belfast. Daarmee willen de onderzoekers aantonen dat gelijkaardige wifi-virussen een bedreiging kunnen vormen wanneer hackers ze gaan inzetten. (kv)