Defecte Samsung is milieuramp

13 oktober 2016 door Eos-redactie

Samsung moet 2,5 miljoen smartphones recycleren. Bij dat proces gaan de meeste belangrijke grondstoffen verloren.

Samsung roept alle Galaxy Note 7-smartphones terug wegens ontploffingsgevaar. De firma moet nu 2,5 miljoen toestellen recycleren. Bij dat proces gaan de meeste belangrijke grondstoffen verloren.  

Afgelopen dinsdag viel finaal het doek over Samsungs Galaxy Note 7. Die beslissing kwam er nadat verscheidene gebruikers meldden dat de batterij in hun nieuwe smartphone was ontploft. Samsung heeft nu beslist de productie stop te zetten en roept alle 2,5 miljoen toestellen terug. De firma kan ze niet herstellen of oplappen, dus moet ze recycleren. Enkel: in de smartphonewereld staat het recyclageproces nog in zijn kinderschoenen.

Grondstoffen uit Congo

Om een gemiddelde smartphone te maken, verwerken fabrikanten vandaag ongeveer 75 kilo grondstoffen. Maar de Galaxy Note 7 is een van de grootste en meest geavanceerde smartphones van het moment, dus heeft die ook een groter volume nodig. En dat is niet weinig: voor één toestel zou Samsung 227 kilo grondstoffen gebruiken. Dat is de schatting die Kyle Wiens, de CEO van iFixit voor Motherboard maakte.

Voor een Note 7 heeft Samsung een vijftigtal verschillende grondstoffen nodig. Het gaat om vrij zeldzame metalen zoals indium (touchscreens), neodymium (microfoon en speaker) en kobalt (batterij). Veel van die grondstoffen vragen intense arbeid om te verkrijgen – arbeid die mens en milieu erg onder druk zet. Zeker de manier waarop kobalt in Congo wordt gewonnen, is onderwerp van controverse.

Net die zeldzame grondstoffen gaan bij het recycleren verloren. De materialen die wel kunnen worden hergebruikt, zijn maar een paar euro’s waard. Voorlopig helpt smartphones recycleren dus zo goed als niets om de enorme milieubelasting van het productieproces te verlagen. Want voor elk nieuw toestel zijn vers ontgonnen grondstoffen nodig.

Randgevolgen
De impact die de mislukte Note 7-lijn op het milieu heeft, is groter dan 227 kilogram maal 2,5 miljoen toestellen. Nadat de smartphone is gefabriceerd, moet hij nog worden verpakt. Daarvoor gebruikt Samsung plastic folie en nog twee tot drie kartonnen verpakkingen, afhankelijk van of de consument in de winkel koopt of thuis laat leveren. Ook transport is nodig.

Zowat elke smartphone doorloopt dat hele proces voordat ze bij de koper geraakt. Maar nu consumenten hun Note 7 moeten terugsturen, herhaalt het proces zich ook in een omgekeerd traject.

Bergen e-afval voor niets?

In het licht van alle metaalproductie plaatst het fiasco van de Note 7 geen katastrofale druk op het milieu. En omdat deze toestellen nu op grote schaal worden gerecycleerd, geeft het onderzoekers een nieuwe kans om kennis op te bouwen over het recyclageproces. Ondertussen blijft de geleden milieuschade zich ophopen. (pvw)

Bron: Jason Koebler in Motherboard