Draagbaar 3D-scherm

21 maart 2013 door Eos-redactie

Onderzoekers tonen deze week in Nature hun prototype van een 3D-scherm dat klein en draagbaar is.

Onderzoekers tonen deze week in Nature hun prototype van een 3D-scherm dat klein en draagbaar is.

Bij Hewlett-Packard hebben ze een draagbare 3D-scherm ontwikkeld dat klein genoeg kan zijn voor mobiele apparaten. Het 3D-beeld, statisch of bewegend, kan van verschillende plaatsen worden bekeken en er is geen brilletje nodig.

Wij zien de wereld in 3D omdat onze ogen twee licht verschillende versies van de omgeving zien. Een foto op scherm of papier is maar één plat beeld dat door beide ogen hetzelfde wordt waargenomen. Om dat in 3D te zien zijn dus twee aparte beelden nodig. Normaal lost een 3D-brilletje dat probleem op.

Maar als het scherm de aparte beelden kan leveren is een bril niet nodig. Dit prototype heeft een transparant scherm met LED’s aan de zijkant. Het licht wordt echter zeer specifiek naar een bepaalde plaats gericht zodat elk oog een ander beeld ziet en een 3D-vorm ontstaat. Het prototype weet natuurlijk niet waar de toeschouwer staat, Dat losten de onderzoekers op door het apparaat de omgeving in veertien verschillende zone’s op te delen, waarbij elke zone een ander beeld krijgt. Dit prototype geeft een 3D-beeld tot een meter ver in een hoek van 90 graden. Theoretisch denken de onderzoekers dat ze tot 64 zone’s kunnen gaan.

Het prototype kan van belang zijn in zowel de medische als entertainment-wereld. Maar voordat uw gsm 3D-beelden kan tonen is er meer onderzoek nodig. Zo kan de kwaliteit van de beelden nog omhoog. (tn)