Dromedaris helpt bij onderzoek naar aderverkalking

06 april 2012 door Eos-redactie

Vlaamse wetenschappers hebben een methode ontwikkeld die gevaarlijke vernauwingen in de bloedvaten kan detecteren.

Vlaamse wetenschappers hebben een methode ontwikkeld die gevaarlijke vernauwingen in de bloedvaten kan detecteren. De techniek is een belangrijke stap in de preventie van hartinfarct en plotse dood.

Vernauwingen of atherosclerotische plaques ontstaan door vetophopingen aan de binnenbekleding van de bloedvatwand, een proces dat versnelt bij een te hoge cholesterol. De gevaarlijke varianten verhogen het risico op een hartinfarct en plotse dood. Onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie ontwikkelden nu een methode waarmee ze dergelijke vernauwingen in de bloedvaten kunnen onderscheiden van minder gevaarlijke vernauwingen.

De techniek speurt naar de molecule VCAM1, een receptor die in de buurt van gevaarlijke vernauwingen aan de bloedvatwand verschijnt. In een kwetsbare vernauwing zorgt de receptor ervoor dat witte bloedcellen op de plaats van het letsel blijven kleven. De onderzoekers produceerden blokkerende anti-VCAM1-antistoffen met de hulp van een dromedaris.

Die dieren maken antistoffen die veel kleiner en stabieler zijn dan klassieke antistoffen. Van deze dromedaris-antistoffen houdt men vervolgens alleen het fragmentje over dat aan de receptoren bindt. Omdat zo’n fragmentje zeer klein is, wordt het nanobody genoemd. De nanobodies zijn zo klein en stabiel dat ze zeer specifiek aan VCAM1 in de vernauwingen binden. Door ze radioactief te merken, kan men de letsels via een driedimensionale beeldvormingtechniek precies lokaliseren.