Eerste 3D-geprinte onderkaak geplaatst

01 februari 2012 door Eos-redactie

Voor het eerst is een 3D-geprinte onderkaak bij een patiënt ingebracht, een wereldprimeur. Dat maakte de Universiteit van Hasselt donderdag bekend.

Voor het eerst is een 3D-geprinte onderkaak bij een patiënt ingebracht, een wereldprimeur. Dat maakte de Universiteit van Hasselt donderdag bekend.

‘De onderkaak van een 83-jarige vrouw was ernstig geïnfecteerd, waardoor verwijdering noodzakelijk was’,. ‘Met de leeftijd van de patiënte in het achterhoofd, werd voor een op maat gemaakt implantaat gekozen in plaats van 'klassieke' microchirurgische hersteloperaties, die lang kunnen duren en risicovoller zijn. Door de vervanging van de kaak werden slik- en kauwbewegingen en een vrije ademhalingsweg behouden.’

Het is het eerste op maat gemaakte implantaat ter wereld ter vervanging van een gehele onderkaak. Ook de manier waarop de kaak is geproduceerd, door middel van 3D-printing van titaniumpoeder, is nieuw. Bij klassieke methodes kan het twee dagen duren voor een implantaat volledig klaar is. Met 3D-printing was de klus in een paar uur geklaard.

Revolutie in medische wereld
De methode werd ontwikkeld door onderzoeksinstituut BIOMED van de Universiteit Hasselt, in samenwerking met onder meer de universiteit van Leuven, chirurgen van het Orbis Medisch Centrum Sittard-Geleen en de bedrijven Xilloc Medical BV uit Maastricht. Zowel het ontwerpen, verwerken als het maken van het implantaat, gebeurde digitaal. ‘Computertechnologie zal een ware revolutie veroorzaken in de medische wereld,’ zegt Prof. dr. Poukens van het UHasselt-onderzoeksinstituut BIOMED.

Het implantaat weegt ongeveer 107 gram. Dat is iets zwaarder dan een natuurlijke onderkaak, maar zeker niet storend. De vrouw die in juni 2011 de operatie onderging, stelt het bijzonder goed. De ontstoken onderkaak werd verwijderd en vervangen door het titanium exemplaar. De vorm van het gezicht werd ook hersteld. Eén dag na de ingreep kon de vrouw bijna normaal slikken en spreken.

Zonder de toepassing van innovatieve technologieën en intensieve samenwerking tussen meerdere landen, was de ontwikkeling van dit implantaat niet mogelijk geweest. De samenwerking werd vorige week bekroond met de prijs voor beste innovatie op het gebeid van 3D-printing op het RapidPro congres 2012. (mh)