Extreem witte verf koelt gebouwen

De verf weerkaatst 95,5 procent van invallend zonlicht.

Hoewel we van warme zonnestralen kunnen genieten, zijn ze soms een last. Denk aan veel te warme kantoren, slaapkamers of opslagruimtes in de zomer. Airconditioners hebben een hoge kost, zowel op financieel als op milieuvlak. De gevolgen van een opwarmend klimaat aanpakken met technologie die dat klimaat nog verder opwarmt, is niet duurzaam. Daarom denken wetenschappers ook na over manieren om onze gebouwen passief te koelen. Een manier is met verf die het zonlicht en de warmte weerkaatst.

Amerikaanse onderzoekers ontwikkelden een ultrawitte verf die 95,5 procent van het invallende zonlicht reflecteert. Ze probeerden het materiaal uit op het dak van hun universiteit. Wanneer de zon in het zenit stond, was het geverfde oppervlak 1,7°C koeler dan voorwerpen in de omgeving. ’s Nachts bleef het oppervlak zelfs 10°C onder de omgevingstemperatuur.

Met een infraroodcamera wordt het warmteverschil tussen gewone verf, die zonlicht absorbeert, en de ‘ultrawitte’, weerkaatsende verf zichtbaar. Beeld: Purdue University/Jared Pike.

De productie van de verf is volgens de ontwikkelaars compatibel met die van commerciële verf en dus goedkoop op te schalen. Voor het zover is, moet het materiaal wel nog op heel wat andere vlakken geëvalueerd worden. Hoe reageert het bijvoorbeeld na maandenlange blootstelling aan stof, regen en reinigingsmiddelen? En hoe goed hecht het zich aan uiteenlopende oppervlakken? Als de verdere tests positief blijken, kan de verf gebruikt worden op gevels en daken van huizen, warenhuizen en datacenters.