Grafeen zeeft zout uit zeewater

04 april 2017 door SST

Zeewater ontzilten tot drinkbaar water kan al, maar het procedé verloopt traag en vereist bijzonder veel energie. Dankzij de ontwikkeling van grafeenmembranen gloort er echter hoop voor de ouderwetse zeefmethode.

Membranen opgebouwd uit geoxideerd grafeen – microscopisch ‘kippengaas’ van slechts één koolstofatoom dik – zijn perfect in staat kleine nanodeeltjes, organische moleculen en zoutdeeltjes tegen te houden. Het enige probleem is dat grafeen, wanneer het in contact komt met water, opzwelt. Daardoor worden in een oplossing enkel de grotere moleculen en ionen tegengehouden.

Britse wetenschappers hebben dat euvel nu opgelost. Ze bedachten een manier waarmee ze het zwellen van grafeen konden tegengaan. Bovendien slaagden ze erin de grootte van de poriën van een grafeenmembraan zodanig te finetunen dat ze vrijelijk konden kiezen welke deeltjes nog mochten passeren, en welke moesten worden tegengehouden.

Daardoor kunnen de grafeenmembranen meteen worden gebruikt om zout uit zeewater te filteren, waardoor dit drinkbaar kan worden gemaakt – of op z’n minst bruikbaar voor irrigatie in de landbouw. De onderzoekers gaan er prat op dat hun membranen kunnen worden opgeschaald zodat straks grote debieten aan zeewater kunnen worden ontzilt – zonder dat daarvoor een gigantische hoeveelheid energie nodig is, zoals nu het geval is.