Het einde van vrij en open internet?

19 januari 2012 door Eos-redactie

Woensdag ging de Engelstalige Wikipedia plat. Vanwaar het protest?

Woensdag ging de Engelstalige Wikipedia wereldwijd voor 24 uur plat. Twee Amerikaanse wetsvoorstellen dreigen het einde van de online encyclopedie – en een open internet - in te luiden.

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden buigt zich over de Stop Online Piracy Act (SOPA). De Senaat in Washington kijkt naar de Protect IP Act (PIPA). Beide wetsvoorstellen willen de toegang tot websites blokkeren, als die gestolen of illegale content aanbieden. De filmindustrie, die slechte cijfers wijt aan het illegaal downloaden, juicht het voorstel uiteraard toe. Voor tegenstanders, met Google en Wikipedia op kop, bedreigt de wet de vrijheid en openheid van het internet. Bedrijven die menen dat er sprake is van een inbreuk op het auteursrecht zouden immers kunnen eisen dat een website onmiddellijk geblokkeerd wordt.

Dat is ook mogelijk wanneer de inbreuk niet door de website in kwestie wordt gepleegd, maar bijvoorbeeld door een gebruiker die een illegale link in een reactieveld plaatst. Voor websites zoals Youtube, Facebook, Wikipedia en Twitter betekent dat volgens critici het einde. Google gaf al aan de wetten te zullen boycotten. Ook Tumbler, Twitter, Mozilla, Yahoo! Linked-in, Facebook, AOL en eBay sloten zich daarbij aan. Het Amerikaanse wetsvoorstel kan ook gevolgen hebben in Nederland en België.