Hobbydrones: handige tool voor fotografen?

15 januari 2015 door JG

Hobbydrones worden in razend tempo goedkoper en beter, en dat schept ook voor fotografen een waaier aan nieuwe mogelijkheden. Eén groot nadeel: het mag eigenlijk niet.

Hobbydrones worden in razend tempo goedkoper en beter, en dat schept ook voor fotografen een waaier aan nieuwe mogelijkheden. Eén groot nadeel: het mag eigenlijk niet.

Voor het eerst in de geschiedenis van de fotografie is vogelperspectief letterlijk te nemen. Voor minder dan duizend euro heb je al een drone en een bijbehorende camera, en krijg je een perspectief dat tot voor kort enkel weggelegd was voor satellieten en spionagevliegtuigen. Drones zijn dan ook aan een bijzonder snelle opmars bezig, en heel wat fotografiewinkels verkopen ze al. Toch denk je best goed na voor je zo’n onbemand vliegtuigje aanschaft.

Brokkenpiloot
De meeste drones hebben vier propellers, waardoor ze erg stabiel zijn en in alle richtingen kunnen bewegen. Toch is ze besturen moeilijker dan het klinkt. Je doet er al snel een week over om de basisbewegingen onder de knie te krijgen. Doe je dat binnenskamers, hou er dan rekening mee dat het toestel geregeld tegen plafond, muren en meubels zal crashen. Buiten oefenen biedt meer ruimte, maar je riskeert wel dat je drone buiten bereik van je besturing vliegt en de crashes zijn vaak een stuk erger.
Hoewel je al een vrij geavanceerde drone en camera hebt voor minder dan duizend euro, blijft het een dure hobby. Vooral als je dure vervangstukken nodig hebt om de schade van crashes te repareren. Verwacht ook niet meteen de beste beeldkwaliteit: een hobbydrone kan geen digitale spiegelreflexcamera torsen. Bovendien creëren de propellers flink wat trilling en vergt het vaak een goede techniek, afhankelijk van het model, om het toestel echt stil te houden in de lucht. Veel tijd heb je niet om de perfecte foto te maken: een instapmodel houdt het zo’n tien minuten uit in de lucht, de duurdere modellen halen ongeveer het dubbele met één batterij.

Mag het?
Maar het schoentje wringt pas echt als het over regeltjes gaat. Vliegen met een drone mag niet zomaar en de wetgeving hinkt zowel in Nederland als in België hopeloos achter op de ontwikkelingen. De Belgische wetgeving voorziet wel in regels voor radiobestuurde hobbyvliegtuigjes, die vluchten beperken tot speciale terreinen. Die wetgeving geldt in principe dus ook voor drones.


Alleen, zeggen droneverkopers, is ze enkel van toepassing op toestellen vanaf één kilogram, terwijl sommige exemplaren minder dan een kilo wegen. Toch stelt het luchtvaartwetboek dat elk toestel dat onderhevig is aan aerodynamische krachten een luchtvaarttuig is, en dat betekent dus dat er in principe een vergunning nodig is. In Nederland vallen drones onder de ‘Regeling Modelvliegen’, maar om er ook mee te fotograferen is een speciale vergunning verplicht.


Vluchten voor commerciële doeleinden zijn zowel in België als Nederland strikt verboden zonder speciale vergunning. Zeer tegen de zin van de sector, die de overheden oproept om snel werk te maken van een wetgeving die beter aan de realiteit beantwoordt. Drones kunnen immers een fantastisch middel zijn voor bijvoorbeeld landbouwbedrijven, bewakingsfirma’s en de vastgoedsector, maar ook om post te bedelen.


Verwacht wordt dan ook dat er op korte termijn nieuwe regels komen. Maar de kans dat hobbyisten plots naar hartelust fotovluchten mogen uitvoeren vanuit de eigen tuin, blijft klein.