Hoe ligt de Concordia ervoor?

06 december 2012 door TN

Op 13 januari strandde het cruiseschip Costa Concordia op een rif voor het eiland Giglio. Sindsdien wordt er druk gewerkt om het schip weg te krijgen.

Op 13 januari strandde het cruiseschip Costa Concordia op een rif voor het eiland Giglio. Het schip kapseisde, 32 mensen stierven. Sindsdien wordt er druk gewerkt om het schip weg te krijgen. Dat is waarschijnlijk afgehandeld in de lente van volgend jaar.

Terwijl de regels voor veiligheid op een schip worden herbekeken en de verguisde kapitein Francesco Schettino zijn versie van de feiten neerpent in een boek, ligt de Costa Concordia nog steeds op één zijde in het kustwater bij Giglio. Maar niet voor lang. Een consortium van het Amerikaanse bergingsbedrijf Titan Salvage en het Italiaanse Micoperi is aangesteld om het schip heelhuids weg te slepen naar een haven om daar te worden gedemonteerd. De hele operatie gaat zo’n 300 miljoen euro kosten, geld waar je haast al een nieuw schip mee kan bouwen.

De Concordia werd ondertussen met kabels gestabiliseerd zodat het niet verder wegzakt. Het consortium is nu bezig met de bouw van een platform zo’n 30 meter onder de waterspiegel. Wanneer het 290 meter lange schip wordt rechtgetrokken, zal het daarop kunnen rusten. Nadien worden op de zijkant van het schip gemonteerde caissons, eigenlijk grote containers, met lucht gevuld zodat de Concordia zal drijven en kan worden weggesleept. Tegen de zomer van 2013 moeten de inwoners op Giglio verlost zijn van de werken.
 



Natuur wordt niet vergeten
De berging gebeurt met grote aandacht voor het milieu waarbij men alles in het werk stelt om de natuurlijke omgeving zo weinig mogelijk te vervuilen. Zelfs de manier waarop de pilaren in de zeebodem worden geboord is zo milieuvriendelijk mogelijk. Wetenschappers die de zeebodem rond het wrak bestudeerden deden daarbij een aangename ontdekking. 200 steekmosselen werden gevonden, een soort typisch voor de Middellandse zee waarvan de schelpen bijna een meter groot kunnen worden.

De steekmossel heeft echter te lijden onder milieuvervuiling en overbevissing en komt niet meer zo massaal voor als vroeger. De vondst is dan ook een opsteker. De mosselen worden op een veilige afstand van het wrak tijdelijk “neergeplant”, maar de bedoeling is dat ze terug naar hun oorspronkelijke leefomgeving keren nadat het schip is weggesleept en alle rotzooi werd opgeruimd. De zeebodem waar de Concordia dan zowat een jaar lag, zal zo goed en zo kwaad als mogelijk worden opgeruimd en hersteld, waarbij ook zeeflora opnieuw wordt aangepland.