IBM wil computer maken met elektronisch bloed

21 oktober 2013 door Eos-redactie

De computer gebruikt een vloeistof om energie te leveren en de computer te koelen. De hersenen als voorbeeld.

Onderzoekers van computergigant IBM hebben een prototype gepresenteerd voor een nieuw soort computer die draait op ‘elektronisch bloed’. De computer gebruikt een vloeistof om energie te leveren en de computer te koelen. IBM baseert zich voor dit nieuwe systeem op de werking van de menselijke hersenen.

Onderzoekers willen met hun nieuwe computer de efficiëntie van de menselijke hersenen benaderen. In de huidige generatie computers gaan massa’s energie verloren. Computers gebruiken slechts 1% van de elektriciteit voor dataverwerking. De chips generen hierbij heel veel warmte. De overige 99% van de energie gaat naar de koeling van het systeem. IBM’s supercomputer Watson verbruikt voor zijn prestaties 85.000 watt energie. Ter vergelijking: de menselijke hersenen gebruiken 40% van hun volume voor dataverwerking en slechts 10% voor koeling. In totaal verbruiken ze maar 20 watt energie. De hersenen hebben daarvoor een groot netwerk van bloedvaatjes. Het bloed levert onze hersenen de energiestoffen en koelt tegelijk het brein af.

De nieuwe computer werkt met een gelijkaardig systeem: kleine buisjes met het vloeibare vanadium lopen tussen de chips en voeren de hitte veel beter af dan het traditionele systeem dat koude lucht over de chips blaast. Chips kunnen zo ook in drie dimensies gestapeld worden met vloeistofbuisjes tussen de verdiepingen, wat veel compactere computers kan opleveren. Bovendien kan vanadium ook werken als een soort herlaadbare batterij die energie kan leveren aan de chips.

IBM presenteerde vorige week een heel eenvoudig model van een dergelijke computer. Er is nog veel werk: de onderzoekers verwachten pas tegen 2060 een dergelijke computer te kunnen bouwen die op je bureau past. (mg)