Moordrobots

18 mei 2017

Slimme drones en raketten kunnen doelwitten detecteren en aanvallen zonder menselijke tussenkomst. Zelfs met een internationaal verbod lijkt hun opmars onvermijdelijk.

Lethal Autonomous Weapons Systems gebruiken sensoren en radarsignalen om doelwitten op te sporen. Met artificiële intelligentie schatten ze een situatie in en nemen ze autonoom beslissingen.

De zogeheten moordrobots worden vandaag al ingezet, soms met zware gevolgen. In april 2016 stortte een dronebom van Israëlische makelij zich in Azerbeidzjan op een bus vrijwilligers. Zeven van de inzittenden kwamen om het leven.

Steeds meer stemmen gaan op om de moordrobots in de ban te slaan. Veertig landen spreken zich officieel uit tegen het inzetten van de robots. Ook het Europees Parlement keurde al een resolutie goed die de robots moet verbieden. Later dit jaar ligt een voorstel voor een ban op tafel bij de Verenigde Naties.

Paul Scharre, directeur van het Future of Warfare Initiative bij het Center for a New American Security, vindt een internationaal verbod niet realistisch. ‘Israël, China en Rusland weigeren een akkoord te ondertekenen. De landen die dat wel willen, hebben vaak een erg kleine legermacht. Voor hen is een ban wel erg relatief,’ zegt hij in Eos.

Wars van politieke manoeuvres blijven wapenfabrikanten en technologiebedrijven als Samsung volop moordrobots ontwikkelen. Met de dag worden ze geavanceerder en dodelijker.