‘Nanofolie’ houdt voedsel langer vers

23 augustus 2017 door SST

Een optimale verpakking moet kunnen ademen, maar tegelijk ook bepaalde stoffen tegenhouden. Bovendien helpt het als het plastic bacteriën doodt. Wetenschappers hebben nu een materiaal ontwikkeld dat aan al die eisen voldoet.

Een tomaat blijft na 5 dagen beter bewaard in een anti-bacteriële folie (rechts).

We gooien nog altijd teveel voedsel weg.  Enerzijds omdat we onze ijskast te vol laden en de inhoud niet op tafel of in de kookpot belandt vooraleer de houdbaarheidsdatum is verstreken. Anderzijds omdat we in supermarkten groenten en fruit die er een beetje anders uitzien, liever links laten liggen. Dat laatste is vooral een psychologisch probleem, wat kan opgelost worden door meer bewustmaking. Bij het eerste probleem kan de wetenschap helpen, onder andere door verpakkingen te ontwikkelen die producten veel langer vers en eetbaar houden dan nu het geval is.

De laatste jaren en decennia zijn vele nieuwe soorten plastic folies ontwikkeld, allemaal met nieuwe of verbeterde kenmerken. Helaas staan die kenmerken vaak de veelzijdigheid van de verpakking in de weg. Een optimale folie die verhindert dat verpakte verse groenten en fruit uitdrogen bestaat al, maar het is heel moeilijk om dezelfde folie ook nog eens bacteriedodend te maken of doorlaatbaar voor ethyleen – een stof uitgescheiden door groenten en fruit die helpt in het rijpingsproces.

Turkse wetenschappers lijken nu wél een folie te hebben ontwikkeld waarin tal van eigenschappen zijn gecombineerd. Ze deden dat door in een klassieke plastic folie (uit polyetheen) holle en cilindervormige nanostructuren in te bouwen, afkomstig van een natuurlijk mineraal genaamd halloysiet – een mineraal dat vaak in klei voorkomt.

De ‘nanobuisjes’ (niet te verwarren met echte koolstofnanobuizen) zorgen voor een optimale uitwisseling van zuurstof, waterdamp en andere gassen. Bovendien zuigen ze het overtollige ethyleen in zich op, waardoor het rijpingsproces wordt vertraagd of zelfs helemaal gestopt. Als klap op de vuurpijl ‘laden’ de onderzoekers de nanobuisjes langs de binnenkant van de folie nog met carvacrol, een etherische olie die voorkomt in tijm en oregano en een sterke antibacteriële werking bezit.

De resultaten mochten er zijn. Tomaten, bananen en verse kip: ze bleven allemaal ettelijke dagen langer vers dan bij traditionele huishoudfolie. Bovendien vonden de vorsers op de kip veel minder bacteriegroei terug, wat aantoont dat het gevogelte ook écht verser werd gehouden in de nanofolie. De volgende stap in het onderzoek is het bestuderen van de veiligheid en de eventuele toxiciteit van het nieuwe verpakkingsmateriaal op de lange termijn.