Nieuw jachtgebied voor grondstoffen

15 december 2016 door Eos-redactie

Op de bodem van de oceaan liggen de edele en zeldzame metalen voor het oprapen.

Op de bodem van de oceaan liggen de edele en zeldzame metalen voor het oprapen.

Het Canadese bedrijf Nautilus Minerals heeft een vergunning van Papoea-Nieuw-Guinea op zak om vanaf 2018 in de Bismarckzee als eerste delfstoffen te winnen op de oceaanbodem. Die is rijk aan zogenaamde black smokers, warmwaterkraters die een stroom van superheet, mineraalrijk water uit de diepe bodem de oceaan in spuwen. Over de eeuwen heen hebben zich enorme hoeveelheden hoogwaardige ertsvoorraaden op de bodem afgezet: koper, goud, zilver, zink en andere mineralen. De investeringen om deze stoffen te delven zijn gigantisch - onder andere hoogtechnologische onderwaterrobots, pompinstallaties en ondersteuningsvaartuigen - maar de opbrengsten zijn navenant. Er is ook een keerzijde. Oceanografen waarschuwen voor de vernietiging van ecosystemen waarvan we het bestaan amper kennen.

Meer in Eos

Bedrijven willen de rijke voorraad mineralen op de bodem van de oceanen gaan ontginnen. Lucratieve business, maar ook controversieel.

Verder nog:

- De wetenschappen in 2017: de Eos-redactie presenteert de nakende doorbraken in negen domeinen, waaronder geneeskunde, energie, breinwetenschap en robotica.

- Goed vet. Over vetten bestaan veel misverstanden. Eos zet de belangrijkste wetenschappelijke conclusies op een rijtje.