Octopushuid: inspiratie voor toepassingen van muurisolatie tot de ruimtevaart

09 april 2018 door SST

Door leentjebuur te spelen bij de natuur, hebben ingenieurs een reflector ontwikkeld die zich automatisch aanpast aan de omgeving.

Inktvissen en octopussen kunnen de kleur van hun ‘huid’ binnen enkele honderdsten van een seconde veranderen. Daarvoor gebruiken ze zogeheten chromatoforen, cellen die andere lichtgolflengten oppikken en zenden naarmate ze samentrekken of uitzetten. De zeedieren doen dit om zich te verbergen voor vijanden (camouflage), maar ook om signalen door te geven aan hun soortgenoten.

Amerikaanse ingenieurs vertrokken van de biologische samenstelling van de kleuradaptieve octopushuid om een nieuwe soort van infraroodreflectoren te bouwen. Zulke reflectoren bestaan natuurlijk al wel – ze zitten in tal van toepassingen verwerkt om warmte te weren – maar de huidige exemplaren zijn verre van flexibel. Bij hogere temperaturen (méér infrarode straling) neemt hun reflectie niet voldoende mee toe.

De techneuten gebruikten zogenaamde elastomeren (rubberachtige polymeren) om de chromatoforen na te bootsen. Daarop legden ze een elektrisch veld aan dat de polymeren doet uitzetten bij hoge temperatuur, en weer samentrekken bij lage.

In uitgezette toestand kon de ‘octopusreflector’ zeventig procent van het infrarood licht weerkaatsen. Samengetrokken konden de elastomeren meer dan 95 procent van de warmtestraling reflecteren.