Ontwerpen in virtual reality kan 'dode hoeken' in cameranetwerk vermijden

De vijf gedetineerden die konden ontsnappen uit de gevangenis van Turnhout maakten dankbaar gebruik van een 'dode hoek' in het cameranetwerk. Ingenieur Boris Bogaerts (UAntwerpen) ontwikkelde software die een mens in staat stelt om in virtual reality (VR) een waterdicht cameranetwerk te ontwerpen.

Boris Bogaerts ontwikkelde de VR-software voor zijn doctoraat, dat hij vrijdag 20 december met succes verdedigde. Het werd een bijzondere verdediging: Bogaerts voerde zijn uiteenzetting volledig uit in virtual reality. Alle aanwezigen droegen een speciale VR-headset en konden zo de uiteenzetting virtueel volgen. 'Voor zo ver wij het hebben kunnen achterhalen, is een doctoraatsverdediging in virtual reality een wereldprimeur', aldus promotor Rudi Penne (UAntwerpen).

In het onderzoek van Bogaerts is een belangrijke rol weggelegd voor virtual reality (VR). 'Ik kon aantonen dat de menselijke intuïtie gecombineerd met VR in bepaalde toepassingen minstens de evenknie is van volledig algoritmische automatisatie', aldus Bogaerts. 'Een concrete case die ik behandeld heb in mijn doctoraat, was het ontwerpen van een optimaal cameranetwerk om de veiligheid van havenarbeiders te (helpen) verzekeren tijdens het laden en lossen van goederen.

'Bogaerts ontwikkelde onder meer software die een mens in staat stelt een complex cameranetwerk te ontwerpen. 'Met de hulp van een VR-bril kunnen we die persoon plaatsen in elke mogelijke virtuele omgeving. Die omgeving kan hij met zijn bril bovendien vanuit alle mogelijke camerastandpunten bekijken. Op die manier wordt het duidelijk welke plekken ideaal zijn om een of meerdere camera’s te plaatsen, en welke plaatsen onzichtbaar blijven voor de camera’s.'

Ontsnapte gevangenen

Het onderzoek van Bogaerts werd afgelopen week onverwacht bijzonder actueel, toen vijf gedetineerden wisten te ontsnappen uit de gevangenis van Turnhout. Bogaerts: 'De media meldden dat de gevangenen profiteerden van een dode hoek, waar geen camerabewaking was. Door gebruik te maken van de software die ik ontwikkeld heb tijdens mijn doctoraatsonderzoek, had deze dode hoek vermeden kunnen worden.'

Meer over het onderzoek van Boris Bogaerts:

(Her)bekijk de doctoraatsverdediging: