Robot kan springen dankzij flexibele materialen

09 juli 2015 door Eos-redactie

Combinatie van zachte en harde materialen maakt springende robots efficiënter.

Onderzoekers hebben een springende robot ontwikkeld die efficiënter is dan zijn voorgangers. De nieuwe robot bestaat uit zowel harde als zachte materialen en werd vervaardigd met 3D-printing.

Het ontwerp van de nieuwe robot vond zijn oorsprong in de natuur. De wetenschappers baseerden zich onder andere op de bouw van slangen en insectenlarven. De combinatie van zachte en harde materialen zorgt ervoor dat de robot in tegenstelling tot zijn voorgangers de richting van zijn sprong preciezer kan bepalen en dat hij meer landingen kan 'overleven'. Tot nu toe bestonden robots bijna uitsluitend uit niet-flexibele materialen.

Wetenschappers gebruikten voor de ontwikkeling van de robot een 3D-printer die meerdere materialen kan printen. De robot bestaat zo uit negen verschillende lagen die gaan van flexibel en rubberachtig tot hard en onbuigzaam. De harde materialen beschermen de belangrijkste onderdelen zoals de batterij en de luchtcompressor. De zachte materialen zorgen voor het opvangen van de schokken bij het landen.

Wanneer de robot zich klaarmaakt om te springen, blaast hij eerst een deel van zijn poten op om zijn lichaam in de juiste positie te richten. Vervolgens treedt er een verbranding op van butaan (een gas dat bij kamertemperatuur brandbaar is) en zuurstof. Daardoor blaast het onderste deel van de robot zichzelf op en duwt het tegen de grond waardoor de robot in de lucht wordt gekatapulteerd.

De flexibele springende robots zouden in de toekomst gebruikt kunnen worden om toegang te krijgen tot ruimten die te klein of te gevaarlijk zijn voor mensen. (nvm)