Robot leert pijn lijden

28 juni 2016 door Eos-redactie

Pijn kan nuttig zijn. Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen. Dat geldt ook voor robots die zichzelf behoeden voor schade.

Pijn kan nuttig zijn. Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen. Dat geldt ook voor robots.

Onderzoekers van de Leibniz Universität Hannover, Duitsland, hebben een sensor ontwikkeld die onder andere druk kan meten en die bevestigden ze aan de vingertop van een robotarm. Door vervolgens steeds harder op de vingers van de robot te tikken, leerden de onderzoekers hun robot een pijngrens aan. Eens over die pijngrens, ontstaat het risico op schade en waarschuwt de robot zijn eigenaar of trekt hij zijn arm terug.

Op een soortgelijke manier kan de robot ook temperatuur voelen. De onderzoekers trainden de robot door de robotvingers in steeds heter water te houden. Zo leerde de robot inschatten vanaf welke temperatuur hij zich best terugtrekt.

___________________________________________________________________________

DIGITAAL THEMANUMMER

Robots en Cyborgs - Mens en machine versmelten

De bionische mens, de cyborg, is geen sciencefiction meer. Het is al mogelijk robotprothesen aan te sturen met het brein. Een uitkomst voor mensen die als gevolg van een ziekte of ongeval verlamd zijn geraakt.

Koop het nummer (2,99 euro)

___________________________________________________________________________

Dat robots pijn kunnen voelen, is belangrijk om schade te voorkomen. Soms ziet een roboteigenaar niet dat een robot door een bepaalde taak overbelast wordt, waarna schade ontstaat. Een robot die tijdig meldt dat hij pijn lijdt, is beter beschermd tegen overbelasting.

Eerder leerden de onderzoekers al om hun krachten in te schatten. Ze lieten een robot mensen steeds harder slaan, waarna de slachtoffers aan de robot meldden hoeveel pijn ze hadden. Zo kan de robot inschatten bij welke kracht hij zijn ‘baasje’ pijn doet, wat de interactie tussen de robot en de mens een pak veiliger maakt. (kv)