Robotarm vangt objecten in vlucht

13 mei 2014 door Eos-redactie

Zwitserse wetenschappers hebben een robotarm ontwikkeld die objecten uit de lucht plukt. Handig, zo klinkt het, om ruimtepuin dat rond de aarde draait op te ruimen.

Zwitserse wetenschappers hebben een robotarm ontwikkeld die objecten uit de lucht plukt. Handig, zo klinkt het, om ruimtepuin dat rond de aarde draait op te ruimen.

Vijf honderdste van een seconde. Meer heeft de robotarm niet nodig om objecten van allerlei pluimage te detecteren, analyseren en vangen. De ontwerpers, wetenschappers van de École Polytechnique Fédérale de Lausanne (Zwitserland), testten hun ontwikkeling al uit met onder meer een tennisracket, lege en halfvolle drankkartons en zelfs een hamer.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het technologieblad IEEE Transactions on Robotics. De ingenieurs ontwierpen de anderhalve meter grote robot niet – of: niet uitsluitend – als speeltje. Op termijn moeten dergelijke bionische armen van nut zijn in de ruimte, waar ze ruimteschroot – door mensen gemaakt afval dat rond de aarde draait – kunnen vangen en opruimen.

Hoe werkt hij?

De robot, die rechtop staat, kan zich vliegensvlug aanpassen aan veranderende omstandigheden, en op die manier het traject van een object in vlucht berekenen en herberekenen. Omdat zoiets te complex is om op voorhand in het robotsysteem te programmeren, pasten de onderzoekers de trial-and-errormethode toe. Ze namen de robot letterlijk bij de hand om hem te leren hoe hij de verschillende objecten moest opvangen. Tijdens elke poging memoriseerde de robot het traject, de snelheid en de rotatiebeweging van het voorwerp, om zo tot een specifiek model te komen. (adw)