Samenwerken voor windenergie loont

19 juli 2017 door TG

Voor nieuwe windmolenparken kijken we beter verder dan ons eigen land. Windmolens plaatsen elders in Europa blijkt efficiënter.

Een groot punt van kritiek op hernieuwbare energie is de wispelturigheid ervan. Voor zonne-energie moet de zon schijnen en de wind moet waaien om windenergie op te wekken. Daarom is het moeilijk om enkel op deze bronnen van energie te vertrouwen. Toch wil Europa tegen 2030 vijfentwintig procent van zijn energie opwekken met hernieuwbare energie.

Om na te gaan of dat haalbaar is, combineerden Zwitserse en Britse onderzoekers gegevens van zonne- en windenergieproductie met de weersomstandigheden in Europa. Hun dataset besloeg dertig jaar. Daaruit berekenden ze hoe efficiënt de huidige parken energie produceren.

Ze merkten dat dezelfde weersomstandigheden die windstilte veroorzaken boven de Noordzee net wel voor wind zorgen boven de Balkan, Spanje en Scandinavië. Dat proces gaat ook omgekeerd op.  De wind blijkt dus altijd ergens in Europa te waaien.

Toch zijn de huidige windmolenparken heel onregelmatig verspreid. De meeste parken zijn gelegen in landen grenzend aan de Noordzee, zoals België en Duitsland. Door windstilte in dit gebied valt de energieproductie in heel Europa momenteel bijna volledig weg. Europa heeft onvoldoende windmolenparken op andere locaties om de verlaagde productie op te vangen.

Doeltreffende planning

Als Europese landen hun eigen beleid in windenergie blijven volgen, dan is de Europese doelstelling tegen 2030 onhaalbaar. Aan de Noordzee blijven we windmolens aanbouwen. Dat creëert een onevenwicht. Zo zal het verschil in energieproductie tussen winderige en windstille dagen kunnen oplopen tot 100 gigawatt. Voor eenzelfde hoeveelheid energie heb je honderd kernreactoren nodig. Die moeten we dan ook inschakelen op windstille dagen.

De windmolenparken beter verspreiden over het Europese grondgebied kan het productieverschil reduceren tot 20 gigawatt. Maar hiervoor moeten de Noord-Europese landen hun strategie verschuiven. Ze moeten dan niet enkel in hun eigen land investeren. Balkanlanden hebben niet dezelfde financiële draagkracht voor het bouwen van windmolenparken.

En zonne-energie?

Op windstille dagen schijnt de zon vaak. Opdat zonne-energie het tekort aan windenergie zou compenseren, moeten we het huidige aantal zonnepanelen volgens de onderzoekers vertienvoudigen.

Toch geloven de wetenschappers niet dat die investering genoeg opbrengt. In Noord- en Centraal-Europa schijnt de zon er in de winter onvoldoende om de tekorten aan windenergie op te vangen.

De onderzoekers hopen dat energieproducenten, netwerkoperatoren, regeringen en politiekers door hun bevindingen beter gaan samenwerken om het netwerk van hernieuwbare energie in Europa niet enkel groter maar ook efficiënter te maken.

Bron: Nature Climate Change