Speciaal katoen haalt water uit de lucht

22 januari 2013 door Eos-redactie

Katoen met toegevoegd polymeer neemt ruim drie keer eigen gewicht aan water op.

Wetenschappers van de Technische Universiteit Eindhoven hebben een bijzonder type katoen ontwikkeld dat uitzonderlijk grote hoeveelheden water uit vochtige lucht kan opnemen. Het katoen zou kunnen worden gebruikt om in woestijngebieden water te verzamelen.

De onderzoekers brachten een laagje van het polymeer PNIPAAm aan op het katoen. Daardoor krijgt het een sponsachtige structuur en kan het ruim 3 keer zijn eigen gewicht aan water opnemen - zonder het polymeer is dat slechts 18 procent van zijn eigen gewicht.

Bijkomende bijzonderheid is dat de structuur van het katoen verandert bij temperaturen hoger dan 34 graden Celcius. Dan wordt het waterafstotend, en komt het verzamelde water weer vrij.

Volgens de wetenschappers is het materiaal geschikt voor watervoorziening in woestijngebieden - waar het 's nachts vaak mistig is. In sommige droge kustgebieden worden nu al zogenoemde mistnetten gebruikt om water te verzamelen. Water condenseert op die netten en druppelt naar beneden. Maar het nadeel van dat systeem is dat er wind voor nodig is.

De onderzoekers haalden hun inspiratie bij bepaalde kever- en spinnensoorten in de woestijn die water verzamelen op hun schild of spinsel.(ddc)