Technopoëzie

19 november 2014 door LV

Een smogvangend park, een dansvloer die energie opwekt, een lichtgevend fietspad. Het zijn maar enkele van de vele innovatieve projecten van Daan Roosegaarde. ‘Ik vind het fijn om met techniek plaatsen menselijker te maken.’

Een smogvangend park, een dansvloer die energie opwekt, een lichtgevend fietspad. Het zijn maar enkele van de vele innovatieve projecten van Daan Roosegaarde. ‘Ik vind het fijn om met techniek plaatsen menselijker te maken.’

Lichtgevend fietspad

Het asfalt bevat duizenden glow-in-the-dark steentjes die zich overdag opladen en ‘s avonds licht geven. De fonkelende steentjes worden niet willekeurig in het asfalt gestrooid, wel in een patroon dat is geïnspireerd op het schilderij De Sterrennacht van kunstschilder Vincent Van Gogh. Het fietspad tussen Nuenen en Eindhoven ligt in de buurt van plaatsen waar Van Gogh heeft geleefd. Met de opening van het fietspad begon officieel de internationale herdenking van het 125e sterfjaar van de wereldberoemde schilder Vincent van Gogh.

Een lichtgevend fietspad is maar één van de vele innovatieve projecten van Daan Roosegaarde. Wat vindt u bijvoorbeeld van een smogvangend park, een slimme snelweg en een dansvloer die energie opwekt? ‘Ik vind het fijn om met techniek plaatsen menselijker te maken’.

Smogvrij Park

Dit ‘smogvrij park’ moet in Peking komen. Het idee ontstond toen Roosegaarde vorig jaar in Peking het markante CCTV-gebouw dagenlang in smog gehuld zag. Hij dacht: dat is bizar. De hele stad is ermee bedekt en niemand doet iets. Terug in Nederland slaagde Roosegaarde erin de Chinese president te strikken toen die het land bezocht. Hij bleek meteen geïnteresseerd in het idee van een smogvrij park. Midden in het park van vijftig bij vijftig meter komt een ‘stofzuiger’, een torentje van vijf meter hoog dat lucht aanzuigt en smogdeeltjes opvangt. Voor de ontwikkeling werkt Roosegaarde samen met de Nederlandse ambassade, de Beijing Design Week en filantropische en milieuorganisaties.

Eerder ontwikkelde Roosegaarde een kleurrijke vloer, waarbij dansers door de druk van hun bewegende voeten energie opwekken.

Ook van zijn hand: een jurk die transparant wordt als het hart van de draagster sneller klopt. Of bij een mannelijke variant: als de drager liegt.

Het omvangrijkste project waar Roosegaarde momenteel aan werkt, is Smart Highway. ‘Dat doen we samen met wegenbouwer Heymans. Bij Oss in Noord-Brabant ligt al een proeftraject van 500 meter met oplichtende signaleringsstrepen. Het is vooral een aantrekkelijke oplossing voor Azië en Afrika, waar de stroom geregeld uitvalt. We willen ook dat elektrische auto’s automatisch opgeladen worden als ze eroverheen rijden en we werken aan markeringen die van warme in koude kleuren veranderen bij afnemende temperatuur en aan blauwe ijskristallen die bij vorst op het wegdek verschijnen.’

Daan Roosegaarde (1979) groeide op bij het natuurgebied Nieuwkoopse Plassen in Zuid-Holland. Zijn (Duitse) vader is wiskundeleraar, ook zijn moeder is leerkracht. In 2003 studeerde hij af aan de kunstacademie in Enschede en ging aanvullend architectuur studeren in Rotterdam. Zes jaar geleden richtte hij Studio Roosegaarde op, een ontwerpstudio met vestigingen in Nederland en Sjanghai.