Thuis winkelen, werken en ontspannen drukt de energiefactuur

30 januari 2018 door SST

In tien jaar is de tijdsbesteding van Amerikanen gevoelig veranderd. Doordat ze nu meer tijd binnenhuis doorbrengen, is hun energieconsumptie gedaald.

Amerikaanse wetenschappers hebben cijfers over tijdsbesteding van 2003 vergeleken met die van 2012 (de meest recent beschikbare). Daaruit blijkt dat de gemiddelde Amerikaan nu (of althans in 2012) acht dagen méér thuis doorbrengt dan tien jaar ervoor. Daarnaast is hij één dag minder onderweg en spendeert hij ook één dag minder in ‘niet-residentiële gebouwen’ – lees: kantoren, horeca, musea, bioscopen, et cetera.

De gemiddelde Amerikaan bracht in 2012 acht dagen méér thuis door dan tien jaar ervoor

Uit dezelfde studie blijkt echter ook dat ‘de gemiddelde Amerikaan’ niet echt bestaat. Zo spendeerden 18- tot 24-jarigen liefst 70 procent méér tijd thuis dan de andere leeftijdsgroepen. Van alle groepen zijn de 65-plussers overigens de enige die wel méér in plaats van minder tijd buitenshuis zijn gaan spenderen.

De veranderde tijdsbesteding laat zich merken in de energieconsumptie van de Amerikanen – die per hoofd trouwens de hoogste is van alle landen in de wereld. De onderzoekers spreken van een netto daling van bijna twee procent van het totale energieverbruik van de VS. Netto omdat de stijging thuis (vooral elektriciteit) ruimschoots gecompenseerd wordt door de daling buitenshuis (verwarming van niet-residentiële gebouwen en transport).

De wetenschappers wijten het veranderde energieconsumptiepatroon aan de almaar stijgende populariteit van online shoppen, thuiswerken en van videostreaming.