US Navy bouwt verder aan ‘elektronisch kanon’

28 juni 2016 door Eos-redactie

De Amerikaanse marine doet gestaag verder met haar onderzoek naar een controversieel wapen dat de oorlogsvoering in de toekomst op zijn kop kan zetten.

De Amerikaanse marine doet gestaag verder met haar onderzoek naar een controversieel wapen dat de oorlogsvoering in de toekomst op zijn kop kan zetten.

Neen, het gaat niet om een nieuw type atoombom of een schrikwekkend biologisch wapen, maar om een verbeterde versie van een van de oudste wapens sinds de uitvinding van het buskruit: het kanon. Hoewel zelfs het Amerikaanse Ministerie van Defensie al luidop vraagtekens heeft gesteld bij de haalbaarheid van het ontwerp en de kostprijs van de realisatie, gaat de United States Navy (US Navy) onverstoord verder met haar onderzoek naar het ‘elektronisch kanon’.

In het elektronisch kanon komt er geen korrel buskruit meer aan te pas. Een projectiel wordt gelanceerd onder impuls van een enorme hoeveelheid elektromechanische energie, langsheen een aantal koperen rails. Daardoor lijkt het wapen meer op een lanceerplatform dan op een ouderwets kanon. Het projectiel kan dankzij een paar ‘vinnen’ op zijn achterkant naar het gewenste doelwit worden geleid. Bij de inslag ontploft er geen lading, want de enorme hoeveelheid kinetische energie die het projectiel meedraagt moet immers voldoende schade kunnen teweegbrengen.

Met het elektronisch kanon zou een topsnelheid tot zeven keer die van het geluid en een maximaal bereik van 160 kilometer kunnen worden behaald

Het meest revolutionaire aspect aan het elektronisch kanon is de enorme versnelling die aan een projectiel wordt meegegeven. Daarmee zou een topsnelheid tot zeven keer die van het geluid en een maximaal bereik van 160 kilometer kunnen worden behaald. De stroom die hiervoor nodig is, is echter aanzienlijk. Per ‘schot’ zou het elektronisch kanon 25 megawatt aan elektrische energie verbruiken. Daardoor zou een schip – de US Navy denkt natuurlijk in de eerste plaats aan scheepskanonnen – al bijna een elektriciteitscentrale aan boord moeten hebben om met het ding te kunnen schieten. (sst)