Vader van de computermuis overleden

03 juli 2013 door Eos-redactie

De Amerikaanse computerwetenschapper en uitvinder van de computermuis Douglas Engelbart is dinsdag op 88-jarige leeftijd overleden.

De Amerikaanse computerwetenschapper en uitvinder van de computermuis Douglas Engelbart is dinsdag op 88-jarige leeftijd overleden.

Engelbart demonstreerde de computermuis voor het eerst in 1968, vier jaar na zijn uitvinding, in wat vermoedelijk ook de allereerste videohandleiding was. Op hetzelfde congres introduceerde hij ook andere computertechnieken die mensen nu normaal vinden, zoals tekstverwerkers, hyperlinks en het gebruik van meerdere schermen tegelijk.
 

In 1970 nam de Amerikaanse computerwetenschapper een patent op zijn uitvinding, toen nog niet onder de naam ‘muis’, maar als ‘X-Y Position Indicator for a Display System’. Dat was ook wat het toestelletje destijds kon. Het was niet veel meer dan een houten doosje met twee metalen wielen waarmee de X en Y positie op een scherm kon worden weergegeven. Mede-ontwikkelaar William English aan het Stanford Research Institute had het eerste werkende prototype eigenhandig in elkaar geschroefd. In het laboratorium zou de uitvinding dan de bijnaam ‘muis’ krijgen.

Het duurde wel nog 14 jaar vooraleer de muis echt commercieel werd gebruikt. In de tijd dat Engelbart op het idee van zijn muis kwam, waren er nog geen personal computers, alleen onderzoekcomputers van gigantisch formaat. De doorbraak van de muis kwam er via Steve Jobs, die de muis in 1979 had gezien en ze in 1984 bij de Apple Macintosh introduceerde. Nog eens dertig jaar later, en onder druk van touchscreens en tabletcomputers, ziet de toekomst van de computermuis er niet bepaald rooskleurig uit. Weldra een collector’s item? (kv) - Hier kan je meer foto's van de eerste computermuis bekijken.