Virtueel aanraken, echt voelen

Door de coronacrisis moeten veel mensen elkaar missen. Via videogesprekken kunnen we wel virtueel "bijeenkomen", maar fysiek contact is niet mogelijk. Daar komt in de toekomst mogelijk verandering in.

Beeld je in dat mensen in verschillende delen van de wereld vloeiend op elkaar kunnen inspelen, alsof ze zich fysiek in dezelfde ruimte bevinden. Ze kunnen elkaar zelfs de hand schudden. De middelen die het mogelijk maken om die ‘collaboratieve teleaanwezigheid’ tot stand te brengen, kunnen de manier veranderen waarop we samenwerken en met elkaar omgaan. Misschien wordt fysieke locatie compleet onbelangrijk. Collaboratieve teleaanwezigheid kan een grote impact hebben op hoe we virtueel communiceren – binnen het bedrijfsleven en daarbuiten.

Virtueel aanraken, reëel voelen

Zorgverleners zullen in staat zijn om op afstand met patiënten te werken alsof ze zich in dezelfde kamer bevinden. Vrienden en familie zullen de mogelijkheid hebben om ervaringen te delen, zoals gezellig samenzijn in een sfeervolle ruimte of een nieuwe stad bezoeken, ook al zijn ze niet echt op dezelfde plaats.

De technologieën achter augmented en virtual reality hebben grote vooruitgang geboekt. Intussen zijn ze betaalbaar genoeg om op grote schaal te worden toegepast. Telecombedrijven lanceren 5G-netwerken die snel genoeg zijn om massa’s gegevens van sensors te verwerken zonder enige vertraging. Haptische sensors stellen gebruikers in staat om te voelen wat hun robotachtige avatars virtueel aanraken.

De volledige sensorische onderdompeling die nodig is voor collaboratieve teleaanwezigheid laat nog veel minder vertraging toe dan bij videogesprekken. Ze zou zelfs 5G-netwerken zwaar op de proef kunnen stellen. Maar artificiële intelligentie, in de vorm van voorspellende algoritmes, kan vermijden dat gebruikers mogelijke tijdverschillen opmerken.

Verbonden wereld

Vandaag staat collaboratieve teleaanwezigheid nog in de startblokken. Maar het lijkt alle potentieel te hebben om over drie tot vijf jaar een grote verandering teweeg te brengen. Microsoft en andere bedrijven investeren al in technologieën die tegen 2025 naar verwachting een miljardenindustrie zullen ondersteunen. De XPRIZE Foundation organiseert een wedstrijd met een prijs van meer dan 9 miljoen euro. Daarmee wil het een impuls geven aan technologieën die ‘de gevoelens, handelingen en aanwezigheid van mensen in realtime naar een andere locatie transporteren, voor een meer verbonden wereld.’

De puzzelstukjes vallen op hun plaats. Verwacht je dus maar aan veranderingen die minstens zo ingrijpend zullen zijn als smartphones.

Virtueel knuffelen

Dankzij een synthetische huid kunnen we elkaar binnenkort misschien ‘aanraken’ via het internet. Je kleeft de synthetische huid als een soort sticker op je eigen vel. In de sticker zijn actuators ingebed – kleine apparaatjes die trillingen of warmte genereren. De synthetische huid staat ook in contact met een computerapplicatie. Via die app kan je de actuators besturen. In een demonstratievideo laten de Amerikaanse onderzoekers zien hoe een moeder op afstand, via het internet en de sticker, over de rug van haar kindje wrijft. De synthetische huid heeft nog meer toepassingen, denk maar aan het levensechter maken van videogames en virtual reality.