Wanneer moet je jodium slikken?

28 maart 2016 door SST

Bij een kernramp kan radioactief jodium in de atmosfeer terechtkomen. Omdat onze schildklier voortdurend jodium opneemt, komt het er dus op aan ze zo snel mogelijk te verzadigen met gewoon jodium.

Bij een kernramp kan radioactief jodium in de atmosfeer terechtkomen. Omdat onze schildklier voortdurend jodium opneemt, komt het er dus op aan ze zo snel mogelijk te verzadigen met gewoon jodium. Daarvoor dienen jodiumtabletten. De radioactieve jodiumdeeltjes die daarna toch nog het lichaam binnenkomen, worden via de urine en stoelgang verwijderd.


Wanneer en hoe gebruiken?

•    Woon je op twintig kilometer of dichter bij een kerncentrale, dan kan je gratis jodiumtabletten halen in de lokale apotheek.
•    Neem de pillen nooit op eigen initiatief. Wacht tot de overheid dit aanbeveelt. Neem geen overdosis: zelfs bij een zware kernramp moet je wellicht slechts één keer 1 of 2 tabletten slikken.
•    Slik ze niet zomaar in, maar los de tabletten op in een groot glas lauw water. Voor kinderen kan je fruitsap of melk gebruiken (tegen de vieze smaak). Voor baby’s los je de aangewezen dosis gewoon in de zuigfles op.
•    Lees grondig de bijsluiter, want er zijn verschillende dosissen voor volwassenen, kinderen, baby’s, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.
•    Ben je ouder dan veertig? Dan wordt het nemen van jodiumtabletten normaal gezien niet aangeraden, omdat het risico op schildklierkanker daalt naarmate je ouder wordt en er mogelijk nadelen zijn aan het nemen van de tabletten. Informeer je hierover preventief bij je huisarts.
•    Ben je allergisch voor jodium, heb je schildklierproblemen of lijd je aan een zeldzame ziekte? Neem dan contact op met je huisarts. Het is immers niet zeker of je de tabletten dan wel mag nemen.
•    Jodiumtabletten in hun originele verpakking blijven erg lang bruikbaar: minstens tien jaar en mogelijk zelfs twintig jaar (de vervaldatum staat op de verpakking).