Wat als een breingestuurde machine een ongeval veroorzaakt?

30 juni 2017 door TV

Hoewel de toepassingen nog bescheiden en omslachtig zijn, is het idee dat we met onze hersenen rechtstreeks computers en machines aansturen niet langer science fiction.

Voorzichtigheid is echter geboden, waarschuwen wetenschappers deze week in Science, want deze technologie zal nieuwe ethische problemen creëren waarover we nu al goed moeten nadenken. Zo is het bijvoorbeeld maar de vraag wie er verantwoordelijk zal zijn bij ongevallen.

Als een met iemands brein verbonden machine schade aanricht, is dat dan een technisch mankement, dat niemand kan worden aangerekend? Had de fabrikant ervoor moeten zorgen dat dergelijke risico’s uitgesloten zijn? Of had de gebruiker zelf moeten inschatten dat het onveilig was om de technologie in deze omstandigheden te gebruiken?  Om dit soort dilemma’s te voorkomen, vinden de onderzoekers, zou de gebruiker altijd over een soort noodrem moeten beschikken.

Daarnaast is het belangrijk dat de computer precies bijhoudt wie welke beslissing nam, en hoe die verwerkt werd. Maar dat creëert op zijn beurt ook weer veiligheidsrisico’s en privacyproblemen. Wie krijgt er wanneer inzage in de database van wat een gebruiker met zijn prothese heeft uitgericht? En hoe beschermen we die informatie tegen hackers en criminelen? Het is in principe niet uitgesloten, geloven de onderzoekers, dat die vanop afstand met je hersenen aan de haal gaan.

Paniek is niet nodig, bezweren ze, want de technologie biedt potentieel grote voordelen. Maar voor ze haar intrede doet, kan het geen kwaad om nu al in alle rust over dit soort situaties te discussiëren.