Thor Deyaert
Thor loopt stage bij Eos.
Tijd dringt voor Vlaamse wetlands
Drie kwart van de Vlaamse natte natuur is de voorbije halve eeuw door de intensivering van de landbouw en verstedelijking verloren gegaan. De toenemende droogte door klimaatverandering zet de rest onder druk. Mogelijkheden tot gedeeltelijk herstel zijn er, maar die zijn dan weer nefast voor de landbouw.
‘We zullen een aardbeving nooit kunnen voorspellen’
De aardbeving die maandag in de vroege ochtend in Turkije plaatsvond en al duizenden slachtoffers maakte in Turkije en buurland Syrië, had een magnitude van 7,8. Was deze aardbeving te voorspellen? En hoe ontstaat een aardbeving precies? We spraken met geologe Katleen Wils (UGent).
Oud-Egyptische recepten voor mummificatie ontrafeld
Hoe mummificeerden de oude Egyptenaren hun doden? Een chemische analyse biedt nieuwe inzichten in de receptuur van de balsem, waarvoor zelfs ingrediënten uit het tropisch regenwoud nodig waren.
Bemesten met menselijke urine en uitwerpselen is zo gek nog niet
Meststoffen op basis van gerecyclede menselijke urine en uitwerpselen kunnen een veilig en duurzaam alternatief vormen voor kunstmest, denken onderzoekers.
Soortnamen met een missie: van ‘anti-mijnslang’ tot ‘Snowden-kreeft’
Wanneer biologen een nieuwe soort ontdekken, moeten ze die ook een naam geven. Sommige wetenschappers grijpen dan de kans om op te komen voor het milieu of een andere maatschappelijke kwestie.
Hoe Romeins beton zichzelf herstelt
Romeinse betonconstructies zijn zo goed bestand tegen de tand des tijds omdat het beton automatisch scheurtjes herstelt, blijkt uit een recent onderzoek. Die kennis biedt mogelijkheden om moderne betonrecepten te verbeteren en zo de klimaatimpact van betonproductie te verminderen.
De dodecaëder: het twaalfvlak met vele facetten
Onlangs ontdekte een Belgische amateurarcheoloog een fragment van een Romeinse dodecaëder. Die vondst is maar een van de vele voorbeelden van twaalfvlakkige figuren in de wetenschap en natuur.
Minstens helft van alle gletsjers gedoemd om te verdwijnen
Minstens de helft van alle gletsjers smelt volledig weg door klimaatverandering tegen het einde van deze eeuw, voorspelt een nieuw model. Daardoor zal het zeeniveau stijgen, maar vooral lokaal zullen mensen het verlies voelen.
Robotmieren redden elkaar door samen te werken
Door samen te werken zoals mieren konden kleine robots ontsnappen uit een afgesloten ruimte. Mogelijk ontpoppen ze zich ooit tot verdienstelijke reddingswerkers.