allesoversterrenkunde.nl
Meest behandelde onderwerpen:

Het weer op Jupiter: ammoniakrijke 'hagel'
De hagel zou een sleutelrol kunnen spelen in de atmosferische dynamiek van de planeet.

Astronomen brengen 11 miljard jaar aan kosmische geschiedenis in kaart
De Sloan Digital Sky Survey (SDSS) heeft een uitvoerige analyse gepresenteerd van de grootste 3D-kaart van het heelal die ooit is gemaakt. De nieuwe kaart, waaraan vijf jaar is gewerkt, dicht een belangrijk gat in de kosmische geschiedenis: de middelste 11 miljard jaar.

Nieuwe telescoop registreert supervlam op nabije ster
Het explosieve verschijnsel was twintig keer krachtiger dan de zonnevlammen die onze eigen ster produceert.

Oceaan in Jupitermaan Europa zou leefbaar kunnen zijn
Over vier jaar zal NASA een nieuwe ruimtesonde, Europa Clipper, naar de Jupitermaan sturen. Die missie moet nog meer inzicht geven in de ‘leefbaarheid’ van deze ijswereld.

Snelle radioflitsen van mysterieuze bron komen in vlagen
Astronomen hebben vastgesteld dat radiobron FRB 121102, waarvan tientallen ‘snelle radioflitsen’ zijn waargenomen, een cyclus van ongeveer 157 dagen vertoont. Waar de radioflitsen vandaan komen, is nog niet duidelijk.

Eerste sterren in het heelal blijven spoorloos
Nieuw onderzoek met de Hubble-ruimtetelescoop wijst erop dat de vorming van de eerste sterren en sterrenstelsels in het vroege heelal eerder heeft plaatsgevonden dan gedacht.

Flits vanuit het Melkwegcentrum veroorzaakte ‘lichtshow’ in de ruimte
Onze verre voorouders in Afrika waren 3,5 miljoen jaar geleden wellicht getuige van een bijzonder hemelverschijnsel: een spookachtige gloed in het sterrenbeeld Boogschutter die misschien wel een miljoen jaar aanhield. De oorzaak: een enorme uitbarsting in het centrum van ons Melkwegstelsel.

Meteorietenonderzoek werpt nieuw licht op het ontstaan van Mars
Een nieuwe analyse van twee meteorieten die van Mars afkomstig zijn, heeft tot nu onbekende informatie opgeleverd over de geschiedenis van het water op de planeet.

‘Riskante’ zonnestormen komen vaker voor dan gedacht
In nieuwsberichten over de zon wordt vaak geschreven over grote uitbarstingen die riskant kunnen zijn voor de aarde. Maar hoe vaak komen zulke ‘zonnestormen’ eigenlijk voor?