
De Vlaamse Scriptieprijs
Zit er nieuws in een scriptie? Wij vinden van wel. Daarom organiseren we bij Scimingo ieder jaar een zoektocht naar de boeiendste bachelor- en masterproeven. En geven ze de aandacht die ze verdienen.
Meest behandelde onderwerpen:

Babette Lamote wint de Eosprijs 2020
Babette Lamote (Universiteit Gent) is de winnares van de Eosprijs 2020 voor exact-wetenschappelijke scripties. In haar masterproef ontwikkelde ze een methode om biobrandstof te maken uit landbouwafval.

Plantsteentjes
Laatmiddeleeuwse groente- en fruitresten uit Brusselse tuinen: ze zijn intussen al lang vergaan, maar via de huidige innovatieve technieken zijn ze perfect opnieuw op te sporen. De masterproef van archeologe Rosalie Hermans (VUB) is een ode aan de nieuwe wetenschappelijke revoluties uit de moderne archeologie.

Hoe Siri leert praten
Bommelding, verspringen, gynaecologie, december… hoe spreek je dat uit? Ook mensen struikelen soms over de uitspraak van woorden. Het lijkt dus bijna onmogelijk om dit aan een computer te leren.

Pleidooi voor meer dode dieren
Raven Onzea (Hogeschool PXL) bestudeerde voor zijn bachelorproef twee ontbindende reekadavers: “De impact van zo’n kadaver op zijn omgeving is verbazingwekkend. Toch worden er nog altijd dode dieren weggehaald uit onze natuurgebieden.”

Onder de sterren
Een gemiddelde levensverwachting van maar liefst 70 jaar. Wat was het geheim van de stedelijke Mesopotamiërs? Archeologe Emmy Van Laere (UGent): “Het wetenschappelijk niveau was hoog. Zelfs onder de hocus pocus van de priester-dokters zat vaak geneeskundige kennis verborgen.”

Voorspel je toekomst met Homerus
De toekomst voorspellen met behulp van een boek? Het kan en het is helemaal niet nieuw: ook de oude Grieken waren er verzot op.

Buitenaards stof op de oprit
Ieder jaar komt er 40.000 ton buitenaards materiaal op onze aarde terecht, vooral onder de vorm van micrometeorieten. Je kan deze minuscule steentjes van amper 1 μm tot 2 mm overal terugvinden, zelfs in je tuin of op je dak. Geologe Flore Van Maldeghem bracht ze in beeld voor haar masterproef: “Dankzij micrometeorieten ontdekken we wat er in ons zonnestelsel allemaal rondzweeft. Al hebben ze waarschijnlijk nog veel meer te vertellen.“

Neuronen maken kabaal
Hoe communiceren de neuronen in onze hersenen met elkaar? Agoriaprijswinnares Hannah Pinson (VUB) onderzocht het in het MIT in Boston. Dat deed ze niet door levende hersenen te bestuderen, maar door een netwerk van gekweekte hersencellen op een supergevoelige sensor te plaatsen. Het doel van dit onderzoek: slimmere artificiële intelligentie.
Op zoek naar parasieten in Afrika
Voor zijn masterthesis reisde microbioloog Hans Carolus (KU Leuven) zes weken lang naar het Karibameer in Zimbabwe. Samen met een team lokale biologen zocht hij er naar zoetwaterslakken. Of beter gezegd, naar trematoden, de parasieten die zich via deze slakken verspreiden.