Eddy Echternach
Eddy Echternach is redacteur, auteur en vertaler van populair-wetenschappelijke artikelen en boeken, met sterrenkunde als specialisatie. Hij is beheerder van de website Astronieuws.nl
Meest behandelde onderwerpen:
NASA presenteert 715 nieuwe exoplaneten
Het aantal bekende exoplaneten – planeten buiten ons zonnestelsel – is in één klap flink toegenomen. NASA-satelliet Kepler heeft er verzameld liefst 715 nieuwe verzameld. En daarmee is de teller op ongeveer 1.700 komen te staan.
Waterdamp ontdekt in atmosfeer ‘hete jupiter’
Amerikaanse astronomen hebben waterdamp ontdekt in de dampkring van een Jupiter-achtige planeet die in een krappe baan om de nabije ster Tau Boötis cirkelt.
ESA gaat op planetenjacht
Het Europese ruimteagentschap zal in 2024 een nieuwe ruimtetelescoop lanceren die naar planeten buiten ons zonnestelsel gaat speuren. De nieuwe missie heeft de naam PLATO gekregen, de afkorting van ‘Planetary Transits and Oscillations of stars'.
Vier verre clusters van sterrenstelsels ontdekt
Een internationaal team van astronomen heeft vier verre clusters van sterrenstelsels opgespoord. Het licht van de verste van de vier heeft er meer dan tien miljard jaar over gedaan om de aarde te bereiken.
Eerste sterrenstelsels groeiden dankzij botsingen
De eerste zware sterrenstelsels waren het resultaat van een korte, maar hevige stervormingsperiode die enkele miljarden jaren na de oerknal op gang kwam.
Heelal uiterst nauwkeurig opgemeten
Astronomen zijn erin geslaagd om de afstanden van sterrenstelsels tot op meer dan zes miljard lichtjaar van de aarde met een nauwkeurigheid van één procent te meten.
Hubble zoekt tevergeefs naar restant komeet ISON
Ook Hubble vindt geen spoor meer van ISON-komeet.
ESA-satelliet gaat Melkweg bestuderen
Donderdagochtend is de ruimtetelescoop Gaia gelanceerd. Gaia gaat heel nauwkeurig afstanden, snelheden en driedimensionale posities van ongeveer één miljard sterren in het Melkwegstelsel meten.
Aarde ligt maar nét binnen leefbare zone van zon
Als de afstand tussen zon en aarde vijf procent kleiner was geweest dan nu, zou een op hol geslagen broeikaseffect onze planeet onleefbaar hebben gemaakt.