
Eddy Echternach
Eddy Echternach is redacteur, auteur en vertaler van populair-wetenschappelijke artikelen en boeken, met sterrenkunde als specialisatie. Hij is beheerder van de website Astronieuws.nl
Meest behandelde onderwerpen:

Snelle radioflitsen mogelijk veroorzaakt door sterbevingen
Snelle radioflitsen zijn een astronomisch raadsel waarvan de precieze oorzaak nog niet bekend is. Nieuw onderzoek suggereert dat ze tot stand komen door sterbevingen op het oppervlak van neutronensterren.

Astronomen nemen verste magnetisch veld van een sterrenstelsel ooit waar
Het sterrenstelsel staat zo ver weg, dat zijn licht er meer dan 11 miljard jaar over heeft gedaan om ons te bereiken.

Webb bekijkt verste ster ooit
De Webb-ruimtetelescoop heeft een verre ster onder de loep genomen die eerder al door de Hubble-ruimtetelescoop was gedetecteerd. Vermoedelijk gaat het om de verste ster ooit waargenomen.

Nieuwe foto onthult de geheimen van een planetaire geboorte
Een spectaculaire nieuwe opname die is vrijgegeven door de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) bevat aanwijzingen over hoe planeten ter grootte van Jupiter zouden kunnen ontstaan.

Ster met twee ‘gezichten’ ontdekt
Een nieuw ontdekte witte dwerg lijkt twee ‘gezichten’ te hebben: de ene kant van de ster bestaat uit waterstof, de andere uit helium. Astronomen staan voor een raadsel.

Aminozuur ontdekt in nabij stervormingsgebied
De nieuwe ontdekking doet vermoeden dat het aminozuur ook te vinden zal zijn in andere stervormingsgebieden en dat het een veel voorkomend ingrediënt is van het gas en stof waaruit sterren en planeten ontstaan.

Belangrijke bouwsteen voor leven gevonden op Saturnusmaan Enceladus
Wetenschappers vinden bewijs voor fosfor op Enceladus. Dit element is essentieel voor al het leven op onze planeet.

Cocons van stervende sterren kunnen een bron van zwaartekrachtgolven zijn
De cocons van puin rond stervende sterren zenden waarschijnlijk zwaartekrachtgolven uit, blijkt uit nieuwe computersimulaties.

Een derde van de meest voorkomende planeten in ons Melkwegstelsel kan ‘leefbaar’ zijn
Een derde van alle planeten in ons Melkwegstelsel bevindt zich in omloopbanen die veilig genoeg zijn om leven te kunnen herbergen, blijkt uit een analyse door Amerikaanse astronomen.