Geheimen van planeetgeboorte rond tientallen sterren onthuld

Astronomen hebben een nieuw licht geworpen op het fascinerende en complexe proces van de planeetvorming. De weergaloze opnamen, vastgelegd met de Very Large Telescope (VLT), vormen een van de grootste inventarisaties van planeet-vormende schijven die ooit zijn gedaan.

De onderzoeken omvatten waarnemingen van meer dan tachtig jonge sterren, waaromheen mogelijk planeten aan het ontstaan zijn. Dit levert astronomen een schat aan gegevens en unieke inzichten op over de manier waarop planeten in verschillende delen van ons sterrenstelsel ontstaan.

Tot op heden zijn meer dan vijfduizend planeten ontdekt die om andere sterren dan de zon draaien, vaak in stelsels die duidelijk verschillen van ons eigen zonnestelsel. Om te begrijpen waar en hoe deze diversiteit ontstaat, moeten astronomen de stof- en gasrijke schijven rond jonge sterren waarnemen – de kraamkamers van het planeetvormingsproces. Deze zijn het best te vinden in de enorme gaswolken waarin de sterren zelf worden gevormd.

‘Enorme spiraalarmen’

De nieuwe beelden laten zien dat planeet-vormende schijven net zo divers zijn als volgroeide planetenstelsels. ‘Sommige van deze schijven vertonen enorme spiraalarmen, die vermoedelijk worden aangedreven door het subtiele ballet van rondcirkelende planeten,’ zegt Christian Ginski, docent aan de Universiteit van Galway (Ierland) en hoofdauteur van een van de drie nieuwe onderzoeksartikelen die vandaag zijn gepubliceerd. 

Planeet-vormende schijven in drie wolken binnen ons Melkwegstelsel. De verschillende schijven zijn zo geschaald dat ze in deze collage ongeveer even groot lijken. (ESO/C. Ginski, A. Garufi, P.-G. Valegård et al.)

Het team onderzocht in totaal 86 sterren in drie verschillende stervormingsgebieden binnen ons Melkwegstelsel: Taurus I en Kameleon I, beide op ongeveer zeshonderd lichtjaar van de aarde, en Orion, een gasrijke wolk op een afstand van ongeveer 1600 lichtjaar waarvan bekend is dat deze de geboorteplaats is van diverse sterren die meer massa hebben dan de zon. De waarnemingen zijn gedaan door een groot internationaal team van wetenschappers uit meer dan tien landen.

De dataset leverde verschillende belangrijke inzichten op. In de Orionwolk ontdekte het team bijvoorbeeld dat omvangrijke planeet-vormende schijven minder vaak voorkomen bij sterren in groepen van twee of meer. Dit is een belangrijk resultaat, omdat de meeste sterren in ons Melkwegstelsel, anders dan de zon, een of meer begeleiders hebben. Daarnaast suggereert het ongelijkmatige uiterlijk van de schijven in dit gebied dat zich daarin zware planeten verschuilen, die ervoor kunnen zorgen dat de schijven kromtrekken en scheef komen te staan.

In de toekomst hoopt het team nog dieper in het hart van planeet-vormende stelsels te kunnen duiken. Naar verwachting zal de 39 meter grote spiegel van ESO’s toekomstige Extremely Large Telescope (ELT) astronomen in staat stellen om de naaste omgeving van jonge sterren te onderzoeken, waar zich rotsachtige planeten zoals de onze zouden kunnen vormen. 


Gerelateerde artikels

Zonsverduistering op zaterdag 29 maart 2025

Zonsverduistering op zaterdag 29 maart 2025

Als de weergoden meewillen, maken we op zaterdagmiddag 29 maart een gedeeltelijke zonsverduistering mee. De maan zal geleidelijk voor de zon schuiven tussen 11:14 en 13:02. We krijgen geen totale zonsverduistering te zien, maar met 35% van de zon bedekt is er toch sprake van een merkwaardig en uitzonderlijk schouwspel aan de hemel. Het is dan net alsof je een reusachtige “Pac-Man” aan de hemel ziet staan.

 

De Vlaamse volkssterrenwachten willen daarom alle geïnteresseerden zoveel mogelijk informeren aan de hand van de website www.eclips2025.be. Op de dag zelf kan iedereen bij de Vlaamse volkssterrenwachten terecht om het gebeuren te volgen. Het is van 25 oktober 2022 geleden dat er nog een eclips plaatsvond. Toen was de eclips te zien op een schooldag, tijdens de lesuren. Dit jaar op een zaterdag.

 

Om de leerlingen te informeren over de zonsverduistering, die niet te zien zal zijn tijdens een schooldag, hebben de Vlaamse Volkssterrenwachten samen met Vlaams minister-president Matthias Diependaele en Vlaams minister van Onderwijs, Justitie & Werk Zuhal Demir een informatiecampagne voor scholen opgezet. Leerkrachten kunnen dan samen met de kinderen leren over dit verschijnsel en het veilig kijken ernaar. Deze campagne bestaat uit een poster, video, infoboekje, powerpoint presentatie en kan je terugvinden op de website www.eclips2025.be.

 

Eclipsbril in huis?

 

Maar zonnewaarnemingen zijn niet zonder gevaar. Wie roekeloos is, kan blijvend oogletsel oplopen. Daarom is het van het grootste belang om bij het bekijken van een zonsverduistering de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen. Onder het motto ‘Liever niet het zicht van een mol? Eclipsbril op je bol!’, wordt er in de campagne dan ook ruime aandacht besteed aan het veiligheidsaspect. De Vlaamse Volkssterrenwachten stellen ouders en het onderwijs gerust door te benadrukken dat kinderen niet binnengehouden hoeven te worden, als ze voldoende beschermd zijn. Dat kan dus aan de hand van een eclipsbril.

 

Voor meer info over wat er aan de hemel valt te zien op 29 maart en het bestellen van een eclipsbril voor vrienden, collega’s, leerlingen of familie kan men terecht op de website van de Vlaamse Volkssterrenwachten: www.eclips2025.be