Els Verweire
Els Verweire is redacteur gezondheid en geneeskunde.
Meest behandelde onderwerpen:
Kankermedicijnen geraken eindelijk voorbij de bloed-hersenbarrière
Om agressieve hersentumoren met medicijnen te bestrijden, moeten die medicijnen eerst voorbij de bloed-hersenbarrière geraken. Met een nieuw ultrasoon apparaat is dat voor het eerst gelukt.
Kanker in kaart: waar in België worden de meeste kankerdiagnoses gesteld?
Elk jaar krijgen zowat 70.000 mensen in België te horen dat ze kanker hebben. Prostaat-, borst-, long- en dikkedarmkanker zijn de meest voorkomende. Stichting Kankerregister registreert sinds 2004 de cijfers van alle nieuwe kankerdiagnoses en verwerkt ze tot incidentiekaartjes. Wij vroegen experts wat de kaartjes hen vertellen.
Minder hormonen, even werkzaam
Volgens nieuw onderzoek op basis van computermodellen kan de hoeveelheid hormonen in gewone anticonceptiemiddelen met 92 procent omlaag en toch de eisprong onderdrukken.
Kan een echografie een mammografie vervangen bij de beoordeling van een knobbeltje in de borst?
Veel vrouwen ervaren een mammografie als belastend. Een echografie kan een goed alternatief voor het eerste onderzoek naar een knobbeltje in de borst.
Slaapproblemen verhogen mogelijk risico op beroerte
Mensen die minder dan vijf uur per nacht slapen lopen drie keer meer risico op een beroerte dan diegenen gemiddeld zeven uur in dromenland zijn.
Cellen bekijken met een beeldvormingstechniek uit de sterrenkunde
Onderzoekers van de Erasmus MC in Rotterdam willen adaptieve optiek (AO) – een beeldvormingstechniek uit de sterrenkunde die de kwaliteit van optische systemen verbetert – gebruiken voor nieuwe automatische en kwantitatieve metingen van het netvlies.
Ook zonder vaginale bevalling krijgt een baby voldoende microben binnen
Baby's die met een keizersnede worden geboren krijgen even veel microben binnen als baby’s die via de natuurlijke weg ter wereld komen.
Long covid minder waarschijnlijk na infectie met omikronvariant
Long covid is veel minder waarschijnlijk na omikron dan na de variant die circuleerde bij het begin van de covid-19 pandemie.
DNA-test kan voorspellen of chemotherapie bij uitgezaaide darmkanker zal aanslaan
Heel veel kankerpatiënten krijgen chemotherapie. Maar niet alle patiënten hebben er baat bij en het is heel moeilijk om van tevoren te voorspellen welke patiënten er wel of niet op de behandeling zullen reageren.