Archeologen ontdekken Romeinse wegen, zonder ook maar één spadesteek

11 februari 2016

Dit deden ze door LIDAR-data uit te vlooien, een techniek die toelaat het landschap te scannen vanuit de lucht.

Britse archeologen zijn erin geslaagd zeventien kilometer aan verloren gewaande Romeinse wegen te vinden zonder ook maar een spade in de grond te steken. Dit deden ze door LIDAR-data uit te vlooien.

LIDAR – kort voor light detection and ranging – is een techniek die toelaat het landschap te scannen. Vanuit een vliegtuig wordt een pulserende straal laserlicht uitgestuurd. Het aardoppervlak weerkaatst een groot deel van dat licht en dat wordt opgevangen door een sensor aan boord van het toestel. Daaruit kunnen wetenschappers een erg gedetailleerd 3D-model van het landschap puren.

Het Brits milieuagentschap scant op die manier al bijna twintig jaar grote delen van het Engels grondgebied, vooral om overstromingszones en kustlijnen te bewaken. Maar LIDAR-gegevens kunnen vaak ook heel wat interessants opleveren voor archeologen.

Recent hebben ze op die manier wel zeventien kilometer aan verloren gewaande Romeinse wegen tussen Ribchester en Lancaster herontdekt. In de eerste eeuw van onze tijdsrekening vochten Romeinse legioenen en de Keltische Brigantes om het noorden van Engeland. De tweeduizend jaar oude wegen dienden als communicatielijnen tussen militaire forten en nederzettingen. Ze waren dus van groot belang in de decennialange strijd die er woedde. Deze ontdekking werpt een nieuwe blik op een weinig bestudeerd hoofdstuk in de geschiedenis.

Het is niet de eerste keer dat LIDAR-modellen een nieuw (laser)licht werpen op het historisch landschap. Vooral sites die voorheen met gewone luchtfotografie niet te zien waren, worden nu herontdekt. Het lijkt wel science fiction, maar dat is het dus allerminst. (JVC)