Laserradar spot kogel in volle vlucht

07 maart 2018 door SST

Lidar wordt gebruikt om zeer nauwkeurig afstanden te bepalen. Dankzij een nieuwe aanpak werkt de technologie nu ook hypersnel.

Lidar, een soort radar die werkt met laserlicht in plaats van met radiogolven, is bezig de wereld te veroveren. De technologie wordt al in verschillende domeinen gebruikt om zeer nauwkeurig afstanden te bepalen, van de ruimtevaart over de landbouw tot de archeologie.

Maar voor sommige toepassingen zoals zelfrijdende auto’s, fabriekrobots en drones is het belangrijk dat die plaatsbepaling ook hypersnel gebeurt. En hoewel laserlicht niet bepaalt traag is, schurken de huidige lidarsystemen tegen hun snelheidslimiet aan.

Duitse en Zwitserse fysici hebben dat euvel nu opgelost. Ze ontwikkelden een variant op lidar die tot wel honderd miljoen afstandsberekeningen per seconde kan afhandelen. Het enige minpuntje van de nieuwe technologie: de hypersnelle lidar werkt voorlopig enkel bij afstanden kleiner dan een meter.

De vorsers demonstreerden hun nieuwe lidar door een 3D-beeld te maken van een vuurkogel in volle vlucht, die aan 150 meter per seconde voorbij scheerde.