Immigratiegolven gingen Griekse beschaving vooraf

03 augustus 2017 door TV

De oude Grieken, schreef de Britse archeoloog John Myres in de jaren dertig, kwamen niet plots uit de prehistorie opgedoken, maar waren als volk ‘immer in wording’.

Een nieuwe studie waarbij 19 genomen van vroege bewoners van Kreta en het Griekse vasteland onderzocht werden, lijkt die visie te ondersteunen: aan de bloei van de Griekse beschaving ging heel wat immigratie vooraf.

De mysterieuze ‘Minöers’, die in de vroege Bronstijd het eiland Kreta bevolkten, en waarvan het schrift vooralsnog niet ontcijferd werd, bleken sterk verwant met mensen die aan het einde van de Steentijd in Anatolië, een streek in het huidige Turkije, woonden. Ze kwamen dus niet uit Egypte of de Levant, het gebied ten oosten van de Middellandse Zee, zoals weleens gesuggereerd wordt.

De Mykeners, die tegen het einde van de Bronstijd het Griekse vasteland gingen domineren en uiteindelijk ook Kreta inpalmden, blijken genetisch vrij sterk verwant met de Minoërs, schrijft een internationaal team van wetenschappers in ‘Nature’, maar hadden daarnaast ook genen ‘uit het noorden’, die ze vermoedelijk ooit erfden van jager-verzamelaars uit Oost-Europa en Rusland.

Hoewel er duidelijk meer verwantschap is tussen individuen die tot
dezelfde beschaving behoorden, werden er in de loop van de geschiedenis
behalve handelswaren en cultuur dus ook genen uitgewisseld tussen
bewoners van die hele uitgestrekte regio. Ook de huidige Grieken, zo
blijkt uit de studie, hebben sindsdien nog heel wat nieuwe genetische
invloeden geabsorbeerd. Hoe graag sommige nationalisten het ook zouden
willen, de mensheid laat zich niet zomaar in hokjes opdelen.