Vlaamse archeologen en amateurs slaan handen in elkaar

15 februari 2017 door LG

Wie oude voorwerpen in de grond vindt, kan die voortaan melden via een online platform. Experts analyseren er alle vondsten.

Het platform Medea richt zich vooral op liefhebbers van metaaldetectors. Sinds 1 april vorig jaar is het afstruinen van Vlaanderen met zo’n detector niet meer verboden. Liefhebbers kunnen sindsdien op een vrij eenvoudige manier een erkenning aanvragen. Minstens duizend ‘detectoristen’ hebben dat al gedaan.
 
Zij speuren in hun vrije tijd op akkers en velden naar metalen voorwerpen. Echt graven mogen ze niet – dat komt toe aan archeologen, die erover waken dat waardevolle informatie over de context van vondsten opgetekend wordt. Toch vinden deze liefhebbers in de bovenste grondlaag heel wat interessante archeologische objecten.

Doe mee

Op www.iedereenwetenschapper.be vind je meer informatie om zelf deel te nemen aan dit project.

Naar het project

Medea, een initiatief van de Vrije Universiteit Brussel en het expertisecentrum digitaal erfgoed Packed, wil die detectievondsten online beschikbaar maken voor onderzoekers en het brede publiek. Je vindt er niet alleen foto’s van metaalvondsten, maar ook de afmetingen, de vindplaats en de vondstdatum en andere kenmerken. Liefhebbers die wat expertise in huis hebben, kunnen meehelpen de gemelde vondsten te checken en te identificeren. Wie een oude verzameling vondsten in huis heeft, kan die via het platform eveneens ontsluiten voor onderzoek.
 
Metaalvondsten zijn een belangrijke bron van informatie over het verleden, maar ze worden tot nog toe weinig gemeld en bestudeerd. Voortaan zullen zowel historici die een bepaalde regio onderzoeken als terreinarcheologen en amateurs in Medea een groeiende databank van artefacten vinden.