Gezondheid en Wetenschap
In opdracht van de Vlaamse Gemeenschap ontwikkelde het Centrum voor Evidence-Based Medicine (Cebam) de onafhankelijke website ‘Gezondheid en Wetenschap’. De initiatiefnemers menen dat er nood is aan een betrouwbare en toegankelijke informatiebron over gezondheid, gebaseerd op degelijk wetenschappelijk onderzoek of Evidence-Based Medicine (EBM). In de rubriek ‘Gezondheidsnieuws onder de loep’ wordt mediageniek gezondheidsnieuws tegen het licht gehouden.
Meest behandelde onderwerpen:

Fruitsap is net zoals frisdrank een suikerbom
Fruitsap wordt vaak naar voor geschoven als het gezondere alternatief voor frisdrank. Maar klopt dat wel? Wat zijn de voor- en nadelen van fruitsap?

Helpt een crème met probiotica tegen acne?
Wetenschappers van de Universiteit Antwerpen stellen dat een crème met probiotica een efficiënt middel kan zijn tegen puistjes. Dat is goed nieuws voor wie worstelt met acne. De bestaande behandelingen hebben immers vaak neveneffecten, terwijl probiotica veilige bacteriën zijn. Werkt zo’n crème echt tegen acne?

Bevatten parfums kankerverwekkende stoffen?
Kom op tegen Kanker waarschuwt voor kankerverwekkende stoffen in parfums. Volgens een nieuwe studie bevatten parfums en verzorgingsproducten chemische stoffen die de hormonen in je lichaam kunnen verstoren, zo stellen ze. Deze hormoonverstoorders zouden het risico op bepaalde kankers, zoals borstkanker, verhogen. Moeten we voorzichtiger omspringen met parfums?

Heeft een alcoholvrije maand impact op de latere alcoholconsumptie?
Wie erin slaagt om een maand lang het gebruik van alcoholische dranken achterwege te laten, heeft een grote kans om zes maand later minder te drinken dan voor de tijdelijke drooglegging. Dat zeggen Britse onderzoekers.

Verkoudheidsvirussen maken sommigen immuun voor covid-19
Een studie werpt nieuw licht op de vraag waarom sommige mensen geen covid-19 krijgen, ook niet als ze samenleven met iemand die besmet is. De proefpersonen bleken een verhoogd aantal T-cellen te hebben, dat zijn afweercellen die deel uitmaken van onze immuniteit, vermoedelijk door een eerdere infectie met een eenvoudig verkoudheidsvirus.

Mondmaskers zijn onschadelijk voor kinderen
Op sociale media circuleren geruchten over mogelijke negatieve effecten van mondmaskers op de gezondheid van lagereschoolkinderen. Klopt dat?

Waarom doorbraakinfecties na covid-19-basisvaccinatie kunnen toenemen
Wanneer je je basisvaccinatie hebt gehad (een of twee prikken), kan je toch nog besmet raken met het coronavirus en soms ziek worden. Zelfs in het ziekenhuis liggen er mensen met een ernstige vorm van covid, hoewel ze volledig gevaccineerd zijn. Hoe kan dat?

No Nut November: geen gezondheidsvoordelen, wel frustratie
No Nut November is een oproep op de sociale media om een maand lang niet te masturberen. Deze internethype draait rond totale onthouding: je mag dus een hele maand niet klaarkomen. Dat zou goed zijn voor de gezondheid. Klopt dat wel?

Geneesmiddelen tegen covid-19 in de pijplijn
Het Amerikaanse farmabedrijf Pfizer ontwikkelde eerder een van de doeltreffendste coronavaccins. Nu maakte het bedrijf wereldkundig dat het een goed werkende pil tegen covid-symptomen klaar heeft. Ook Merck, MSD in Europa, is bezig met een gelijkaardig medicijn. Wat weten we hierover?