Helpt een crème met probiotica tegen acne?

Wetenschappers van de Universiteit Antwerpen stellen dat een crème met probiotica een efficiënt middel kan zijn tegen puistjes. Dat is goed nieuws voor wie worstelt met acne. De bestaande behandelingen hebben immers vaak neveneffecten, terwijl probiotica veilige bacteriën zijn. Werkt zo’n crème echt tegen acne?

Acne ontstaat door een verstopping van de smeerklieren in je huid. Zo’n verstopping is het gevolg van een overmatige productie van talg of huidsmeer, rijk aan bacteriën. Antwerpse onderzoekers gingen na of een crème met probiotica op de huid kan helpen bij de behandeling van acne:

  • Probiotica zijn levende bacteriën die soms worden toegevoegd aan voedingsmiddelen, crèmes of poeders. Er wordt beweerd dat ze een gunstig effect hebben op je gezondheid.
  • Een crème met probiotica zou de ontstekingen, veroorzaakt door de huidsmeerbacteriën, kunnen doen afnemen.
  • Daardoor zouden de puistjes verdwijnen of verminderen.

De onderzoekers verdeelden 79 deelnemers met acne in 2 groepen:

  • Eén groep kreeg een crème met probiotica.
  • Een andere groep kreeg een crème zonder probiotica.
  • Die gebruikten ze tweemaal per dag gedurende 8 weken.

De studie toonde aan dat een crème met probiotica het aantal schadelijke bacteriën deed afnemen. Daardoor verminderden de ontstekingen. De wetenschappers besluiten daarom dat crèmes met probiotica nuttig en veilig kunnen zijn om acne te behandelen.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Welke voordelen probiotica biedt voor de gezondheid, is tot op vandaag niet echt duidelijk. Commerciële belangen vertroebelen soms het wetenschappelijk onderzoek.

  • De Belgische studie bestaat uit twee delen:
    • 10 vrijwilligers gebruikten een crème met probiotica, zonder controlegroep (studie A).
      • Studie A toont een duidelijke daling aan van al dan niet ontstoken acneletsels.
    • 79 vrijwilligers gebruikten een crème met probiotica, met een controlegroep (studie B).
      • Studie B laat alleen een daling zien van ontstoken acneletsels. (Dat zijn de rode puistjes, die vaak eindigen met een geel kopje.)
  • Er was statistisch dus geen verschil tussen de acneletsels zonder ontstekingen in beide groepen.
  • In beide studies was de crème veilig en waren er geen noemenswaardige nevenwerkingen.

Je kan dus stellen dat ontstoken acneletseltjes verminderen dankzij deze probioticacrème.

Onderzoek naar veilige behandelingen om acne te verminderen is belangrijk. Deze studie moet echter nog bevestiging krijgen in onafhankelijk onderzoek vooraleer crèmes met probiotica te promoten als behandeling van acne. In een voetnoot bij deze studie geven de auteurs aan dat een aantal onderzoekers aandeelhouders zijn van het biofarmaceutisch bedrijf YUN, dat crèmes tegen acne verkoopt.

Conclusie

Onderzoekers van de Universiteit Antwerpen ontwikkelden een crème met probiotica om acne te behandelen. Deze crème lijkt veelbelovend, vooral tegen onstekingsletseltjes. Dat zijn de rode puistjes, niet de mee-eters. Deze studie moet echter nog bevestiging krijgen in onafhankelijk onderzoek. In een voetnoot staat immers vermeld dat een aantal onderzoekers aandeelhouders zijn van een biofarmaceutisch bedrijf dat crèmes tegen acne verkoopt.