Nina Van Den Broecke
Meest behandelde onderwerpen:

Werkt het 16:8-dieet dan toch niet?
Vastendiëten zijn tegenwoordig een echte hype. Vooral het 16:8-dieet, waarbij je slechts gedurende 8 uur mag eten, is populair. In boeken wordt het aangeprezen als een gemakkelijke manier om van die overtollige kilo’s af te geraken. Onterecht, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Is een gezonde levensstijl de beste behandeling voor diabetes type 2?
In zowat alle richtlijnen staat vermeld dat je levensstijl aanpassen de eerste stap is in de behandeling van diabetes type 2. In de praktijk wordt hier vaak te weinig op ingezet en al snel naar medicatie gegrepen. Onterecht, zo meent een groep van Nederlandse onderzoekers.

Helpen rundvlees, groene groenten en roomboter tegen corona?
Kinderen die regelmatig rundvlees, groene groenten en volle zuivel eten zouden beter bestand zijn tegen virale infecties zoals het coronavirus, lazen we op Twitter. Deze uitspraak is gebaseerd op een doctoraatsstudie aan de UTwente. Zit hier een grond van waarheid in?

Is chocolade goed voor je hersenen?
Goed nieuws voor wie houdt van chocolade. Volgens Japans onderzoek krijgt je concentratievermogen een boost als je elke dag een stuk zwarte chocolade eet.

Verbrand je meer vet als je sport voor je ontbijt?
Wil je meer vet verbranden, dan sport je best voor het ontbijt. Dat is althans de conclusie van nieuw onderzoek.

Zijn tomaten goed voor het sperma?
Aan mannen met vruchtbaarheidsproblemen wordt aangeraden niet te roken, alcohol te mijden en te streven naar een gezond gewicht. Als we nieuw onderzoek mogen geloven, drinken ze best ook elke dag een kom tomatensoep.

Helpt kurkuma bij kinderen met astma?
Astma is de meest voorkomende chronische aandoening bij kinderen. Volgens een nieuwe studie zou kurkuma helpen om de ziekte onder controle te houden.

Heeft de grootte van je bord dan toch geen invloed op hoeveel je eet?
Eten van een klein bord is één van de tips die je steevast krijgt als je wil vermageren. Onzin, stellen onderzoekers op basis van een nieuwe studie.

Maakt het tijdstip waarop je eet een verschil voor je gewicht?
Het tijdstip waarop we eten blijkt een invloed te hebben op ons gewicht. Zo hebben mensen die stevig ontbijten en het ’s avonds sober houden een gezonder gewicht. Hoe dit komt, is niet duidelijk. Met een nieuwe interventiestudie denken wetenschappers het antwoord gevonden te hebben.