“Aan/uit-knop” voor zaadcelmotor kan leiden naar betere anticonceptie

23 maart 2016 door MVS

Wetenschappers hebben een proteïne ontdekt dat fungeert als aan/uit-knop bij de aandrijving van zaadcellen.

Wetenschappers hebben een proteïne ontdekt dat fungeert als aan/uit-knop bij de aandrijving van zaadcellen.

Centraal in deze nieuwe studie staat het proteïne ABHD2. De experimenten die zijn uitgevoerd door wetenschappers van University College Berkeley en Yale University laten zien dat dit proteïne nodig is in de biologische processen die veroorzaken dat de spermacellen energieke zwemmertjes worden.

Gewoonlijk stoot de eicel het geslachtshormoon progesteron uit om de wedloop tussen de spermacellen aan te moedigen. En progesteron wordt op zijn beurt getriggerd door de opening van een calciumkanaal dat CatSper wordt genoemd. Nu blijkt dat ABHD2 tussen progesteron en de CatSper zit in deze biologische ketting van reacties.

Dit betekent dat ABHD2 essentieel is om progesteron te laten reageren op CatSper en veroorzaakt dat de zaadcellen een race met elkaar aangaan. Zonder die reactie zouden de zaadcellen gewoon blijven drijven zoals ze normaal doen.

Als het lukt om het ABHD2-mechanisme op een of andere te remmen, dan kan het in de toekomst de weg vrij maken voor een effectief anticonceptiemiddel voor zowel mannen als vrouwen. Als je kunt voorkomen dat progesteron een wedloop tussen de zaadcellen aanjaagt, dan zullen ze de eicel niet bereiken of binnendringen.