Anti-depressivum vertraagt alzheimer

14 mei 2014 door Eos-redactie

Een medicijn tegen depressie helpt mogelijk tegen de ziekte van Alzheimer.

Een medicijn tegen depressie helpt mogelijk tegen de ziekte van Alzheimer.

Het antidepressivum citalopram, dat bij ons vaak over de toonbank gaat als Cipramil, blijkt de vorming van amyloïde plaques in de hersenen te voorkomen. Alzheimer wordt hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt doordat bepaalde eiwitten abnormaal afbreken. Het afbraakproduct, bèta-amyloïd, vormt plaques – een soort klonten – in het brein. Ook jonge, gezonde mensen hebben een klein beetje bèta-amyloïd in hun brein.

Yvette Sheline (University of Pennsylvania) ontdekte dat citalopram die hoeveelheid bèta-amyloïd bij jonge mensen met 37 procent verlaagt. Ze testten ook wat er gebeurde als transgene muizen, zo gemodificeerd dat ze een soort alzheimer zouden krijgen, citalopram kregen toegediend. Het medicijn stopte de groei van de bestaande amyloïde plaques en voorkwam dat er zich nieuwe plaques vormden.

Citalopram werkt sneller als het alzheimer tegengaat dan wanneer het depressie moet behandelen, merken Sheline en haar collega’s op. Ze vermoeden dat de werking van het middel te maken heeft met alphasecretase, een enzym dat gelinkt is aan de productie van bèta-amyloïd. Ze willen nu het effect van citalopram nagaan bij 65-plussers. De studie verschijnt in Science Translational Medicine. (lg)